USD38,85
%-0.01
EURO43,77
%0.90
GBP51,98
%0.71
BIST9.668,36
%1.33
GR. ALTIN4.035,10
%0.85
BTC0,000000
%0
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

“Alo 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi”ne günde yaklaşık bin çağrı geliyor

featured

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstererek zehirlenme vakalarına karşı sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara 7 gün 24 saat danışmanlık hizmeti sunan Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ne (UZEM) günde yaklaşık bin çağrı geldiği belirtildi.

“ALO 114” numaralı hat üzerinden çağrılara yanıt veren UZEM, zehirli madde kullanımı veya maruziyetiyle ilgili detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti sunarak, halk sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü UZEM hekimi Hamdi Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de bu alanda hizmet veren tek merkez olduklarını belirtti. Merkezde, herhangi bir zehirlenme vakasında sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara bilgi verildiğini aktaran Küçük, “Çağrılar, sağlık çalışanları tarafından karşılanmakta, kişisel bilgileri alınmakta varsa kronik hastalıkları sorulmakta ve hastaların olası zehirlenmeye maruz kaldıkları madde hakkında bilgileri alınmaktadır.” diye konuştu.

Küçük, zehirlenme vakalarının yüzde 70’inin insan kaynaklı olduğuna dikkati çekerek, geriye kalan vakaların ev, endüstriyel ve tarım kimyasalları, ilaçlar, gıdalar ve hayvan temasına bağlı geliştiğini söyledi. Merkezin 7 gün 24 saat esasına göre hizmet verdiğini anlatan Küçük, günde yaklaşık bin çağrı aldıklarını belirtti.

ZEHİRLENME ŞÜPHESİ VARSA HASTA KUSTURULMAMALI

Küçük, zehirlenme şüphesi halinde yapılması gerekenlere ilişkin şunları söyledi: “Zehirlenmelerde hastaların kusturulmaması gerekmektedir. Hastalara herhangi bir şey yedirilip içirilmemeli, temas halinde ise temas edilen uzuvlar bol su ile yıkanmalı. Solunumsal olarak maruziyete kalındığında ise ortamdan hasta çıkarılmalı ve ortam havalandırılmalı. Herhangi bir zehre maruz kalan hastalar, en kısa zamanda en yakın sağlık kurumuna yönlendirilmeli.”

Bazı zehirlenmelerin dönemsel ortaya çıkabildiğine işaret eden Küçük, “Bu dönemde tarım ilaçlarına bağlı tarımsal kimyasallarla zehirlenmeler, yağmurlu dönemlerden sonra ise mantar zehirlenmeleri daha fazla görülmekte. Dönemsel değişiyor. Soba yakıldığı ve lodosun olduğu dönemlerde ise soba zehirlenmeleri çok fazla görülüyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Bir Cevap Yazın

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.