• İmsak 06:51
  • Güneş 08:22
  • Öğle 13:15
  • İkindi 15:37
  • Akşam 17:58
  • Yatsı 19:24
  • SONRAKİ NAMAZA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - İstanbul
  1. Haberler
  2. Yerel haber
  3. Azotlu Gübre ve Kireç Atanlara Uyarı!

Azotlu Gübre ve Kireç Atanlara Uyarı!

featured
0
Paylaş

Ordu’da üreticiler fındık hasadının ardından bahçe bakımlarına devam ederken, gübreleme işlerine de başladılar. Uzmanlardan, tahlil yaptırmadan azotlu gübre ve kireç atanlara uyarı geldi.

“Tahlil yaptırmadan atılmamalı”

Toprak tahlili yaptırılmadan kesinlikle gübre ve kireç atılmaması gerektiğinin altını çizen Bayhan, “Bugün piyasada bazı üreticilerimiz ‘komşum kireç attı bende atayım’ diyor. Bunları kesinlikle tasvip etmiyorum. Önce toprağını tahlil yaptıracak. Toprağını tahlil yaptırdıktan sonra azota mı ihtiyacı var, potasyuma mı tahlil sonuçlarında çıkacak. Tahlil sonuçlarında kullanılan gübreler kendi özelliklerine göre aylara ve iklim koşullarına göre uygulanmak zorunda. Ekim ayından itibaren dal kesimi ve ışkın almalar en ideal yapılan işlemlerden bir tanesidir. Çünkü yaprak yukarıda olduğu sürece hangi dalın verimli, hangi dalın verimsiz olduğunu tespit etmesi gerekir.” diye konuştu.

“Üst kısma atılan gübreden fayda gelmez”

Gübrelemenin nasıl yapılacağı konusunda da tavsiyelerde bulunan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Ordu Şubesi Başkanı Mehmet Bayhan, “Meyilli arazilerde gübreyi ocakların alt kısmına atmak gerekmektedir. Kesinlikle üst kısmına atılan gübrelerden fayda görme olasılıkları yoktur. Tahlil yapıldıktan sonra Kasım, Aralık aylarında önce kireç atılır. Aynı aylar içerisinde verim gübresine ihtiyaç var. Aynı banda değil ikinci bir banda atılabilir. Ayrı banda atmayacak ise aralarında bir ay süre olması gerekir. Kompoze gübrelerini Mart ayının ilk haftasına kadar atmak zorundadırlar. Azotlu gübre de fındık ürününde iki gün sonra atılır. Şubat’ın 15 ile Mart’ın 15’i arasında birincisi atılır. Mayıs 15 ile Haziran 15 arasında ise ikincisi atılır. Bir ocak başına 1 kilo gübre verildi ise 500 gramını Şubat-Mart arası atar iken, diğer kısmı Mayıs-Haziran arası atılır. En ideal gübreleme şeklide budur. Randımanın daha güçlü olabilmesi amacından üretilmiş olan yaprak gübrelerimiz vardır. Sararmalara karşı kullandığımız demir ağırlıklı gübrelerimiz bulunuyor. Bu gübreleri Nisan-Mayıs aylarında rahatlık ile atabilirler. Ebeveynlerden kalma zihniyet ile tarım yapılmaz. Önce toprağa tahlil yaptıracaksın, toprağın ihtiyacı ne ise onu toprağa vermek zorundasın.”

Kaynak: Haber merkezi


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.