
Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde tartışmalara neden olan katı atık bertaraf tesisiyle ilgili hukuki süreçte yeni bir gelişme yaşandı. Ordu İdare Mahkemesi, Çaybaşı Belediyesi tarafından açılan davada, tesisin geçici faaliyet belgesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kararın gerekçesinde, çevre ve insan sağlığı açısından oluşabilecek telafisi güç zararlar vurgulandı. Mahkeme, bilirkişi raporuna dayandırdığı kararında, tesiste sızıntı suyu yönetiminin yetersiz olduğuna ve bunun çevre mevzuatına aykırılık taşıdığına dikkat çekti.
Bilirkişi raporunda, LOT1 ve LOT2 adlı depo alanlarında çöp sızıntı sularının doğrudan toprağa karıştığı, arıtılmadan çevreye yayıldığı tespit edildi. Özellikle LOT2’de jeomembran yırtıkları nedeniyle çevresel güvenliğin sağlanamadığı iddia edildi.
Raporda dikkat kısımdan biri de alınan önlemlerin yetersiz olduğuydu. Şu ifadelere yer verildi;
Dava sürecinde hazırlanan bilirkişi raporları, tesiste oluşan çöp sızıntılarının beton zemin üzerindeki yetersiz önlemler nedeniyle toprağa ve doğaya karıştığını ortaya koydu. Tesisin dışındaki alanlarda biriken atık sıvılarının doğaya akması, çevre sağlığı açısından önemli bir tehdit olarak değerlendirildi. Alınan önlemlerin yetersiz olduğu, atık sızıntılarının kontrol altına alınamadığı ifade edildi.
Mahkeme, bilirkişi raporları ve mevzuat hükümleri doğrultusunda tesisin geçici faaliyet belgesiyle işletilmesinin çevreye zarar verdiği kanaatine vararak, çevresel risklerin önlenmesi için gerekli adımların atılması gerektiğine karar verdi.
haber merkezi
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.




