
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Eylül ayında başlayan hasat sürecinin ardından piyasa koşullarını değerlendirerek 2025 yılı çeltik alım fiyatlarını kamuoyuyla paylaştı. Bir önceki yıla oranla üretimde yüzde 2,1’lik bir azalma yaşandığı ve toplam rekoltenin 998 bin ton olarak gerçekleştiği bildirildi. Üretici lehine oluşturulan yeni fiyat listesinde, Baldo grubu çeltikler 40 bin TL, Cammeo grubu 38 bin TL ve Osmancık grubu çeltikler ise 32 bin TL taban fiyatla işlem görecek.
RANDEVU SİSTEMİ 24 OCAK’TA AÇILIYOR
TMO, alım sürecinde izdihamı önlemek adına randevulu sistemi bu yıl da uygulamaya devam ediyor. Üreticiler, 24 Ocak 2026 tarihinden itibaren kurumun internet sitesi, e-Devlet veya TMO şubeleri üzerinden randevularını alabilecek. Çeltik alımları ise 26 Ocak 2026 tarihinde başlayacak ve haftanın 6 günü boyunca kesintisiz sürdürülecek. Ürün bedelleri, teslimatın yapılmasından itibaren 30 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.
LİSANSLI DEPOLARDA ELÜS KOLAYLIĞI
Alımlar Türkiye genelindeki TMO iş yerlerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda gerçekleştirilecek. Lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) yoluyla satış yapabilecek. Alımlarda yalnızca Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş veya üretim izni verilmiş çeşitler kabul edilecek; kayıtlı olmayan çeşitlerin alımı ise kesinlikle yapılmayacak.
ÜRETİCİYE EK DESTEKLER VE MUAFİYETLER
Kurum, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kayıtlı üretim miktarının tamamını satın alma garantisi verirken, üreticilere temel destek ve sertifikalı tohum kullanım desteği de sağlanacağını belirtti. TMO iş yerlerine satılan ürünlerde borsa tescil ücreti kurum tarafından karşılanacak olup, damperli araçlardan boşaltma ücreti talep edilmeyecek. Ancak geçici alım merkezlerinde yüzde 1 oranında hizmet bedeli kesintisi uygulanacak.
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.




