
ŞANLIURFA – Yaz aylarının başlamasıyla birlikte sulama sezonu da açıldı. Atatürk Barajı’ndan beslenen ve Devlet Su İşleri (DSİ) denetiminde olan sulama kanallarında, saniyede 5 metre hızla akan su büyük tehlike yaratıyor. Uzmanlar, bu şiddetli akıntının en iyi yüzücüler için bile ölümcül olabileceğine dikkat çekerek, vatandaşlara sulama kanallarına kesinlikle girmemeleri yönünde uyarıda bulundu.
Doğal derelerde su saniyede ortalama 1 metre hızla akarken, barajdan salınan suyun hızı bu değerin tam beş katına ulaşıyor. Sulama ihtiyacını karşılamak amacıyla yüksekten bırakılan ve yoğun basınçla ilerleyen bu su, sulama kanallarında ciddi ve ölümcül bir risk oluşturuyor.
“YÜZME BİLMEK YETMEZ, HAYAT KURTARMAZ”
Cankurtaranlar, uzmanlar ve deneyimli yüzücüler, sulama kanallarında yüzmenin ölümle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Açıklamalara göre, bu tür sularda boğulma riski yüzde 98’e kadar çıkıyor. Akıntının şiddeti ve yönü, en iyi yüzücülerin bile su üzerinde kontrolünü kaybetmesine neden oluyor.
“SU SESSİZ BİR TEHLİKE”
Yetkililer, dışarıdan sakin görünen sulama kanallarının aslında içlerinde gizli ve güçlü akıntılar barındırdığını belirtiyor. Bu nedenle kanallarda yüzmek kesinlikle yasak. Bir yetkili, “Bu su sessiz bir tehlike gibi; içine gireni bırakmıyor.” ifadelerini kullandı.
AÇIK VE NET UYARI
DSİ ve yerel idareler, sulama sezonunun başlamasıyla birlikte ailelere çağrıda bulunarak, özellikle çocukların ve gençlerin bu kanallardan uzak tutulması gerektiğini ifade etti. Kanalların çevresine uyarı tabelaları yerleştirildi, bazı bölgelerde ise güvenlik kameraları ve devriyelerle önlemler artırıldı.
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.