
Fındık üretiminin en yoğun yapıldığı illerden biri olan Ordu, 2024-2025 sezonunda önceki yıllara kıyasla pazara daha az ürün sundu. Ticaret borsalarındaki verilere göre, Türkiye genelinde sezonun geride kalan döneminde (31 Ağustos – 31 Aralık) toplam 447 bin 573 ton fındık işlem görürken, Ordu’daki üç ticaret borsasında 114 bin ton fındık satışı gerçekleşti.
Ordu Ticaret Borsası’nın açıkladığı rakamlara göre, Ordu Ticaret Borsası’nda 85 bin 236 ton, Fatsa Ticaret Borsası’nda 9 bin 227 ton, Ünye Ticaret Borsası’nda ise 19 bin 503 ton fındık işlem gördü. Bu rakamlar, Türkiye genelinde satılan fındığın yaklaşık %25’inin Ordu’dan çıktığını gösteriyor. Ancak önceki yıllarda bu oran %30’un üzerindeydi.
İllere Göre Fındık Satış Oranı
Bu durum, Ordu’nun fındık üretimindeki eski ağırlığını kaybetmeye başladığını ve üretimin diğer illere kaydığını gösteriyor. Giresun’da 68 bin 207 ton, Trabzon’da 23 bin 150 ton, Samsun’da 16 bin 179 ton, Çarşamba’da 23 bin 187 ton, Düzce’de 81 bin 253 ton, Sakarya’da ise 101 bin 370 ton fındık satışı yapıldı.
Son yıllarda Ordu’daki üreticilerin verim ve kalite konusunda yaşadığı sorunlar, fındık üretiminde lider konumunu zorlamaya başlarken, özellikle Sakarya ve Düzce gibi illerde üretimin giderek arttığı görülüyor. Ordu’nun payındaki azalma, bölgedeki fındık tarımının geleceği açısından dikkatle takip edilmesi gereken bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Haber Merkezi
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.




