• İmsak 06:47
  • Güneş 08:20
  • Öğle 13:08
  • İkindi 15:27
  • Akşam 17:47
  • Yatsı 19:14
  • SONRAKİ NAMAZA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - İstanbul
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Küresel ticarette gerilim yüksek: Vergiyi kim ödeyecek?

Küresel ticarette gerilim yüksek: Vergiyi kim ödeyecek?

featured
0
Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ile Meksika’ya yüzde 25, Çin’e de ek yüzde 10 gümrük vergisi getirdi.

‘nin kararına Meksika ve Kanada’dan misillime geldi. İki ülke ABD’den ithal edilen mallara yüzde 25 vergi getireceğini duyurdu. Çin ise Dünya Örgütü kartını masaya getirdi.

4 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan tarifelerin enflasyonist baskıları yeniden canlandırmasından endişe ediliyor.

Trump, Avrupa Birliği’ne (AB) ek gümrük vergilerinin getirileceğini belirtirken; AB’den sert tepki geldi. 

Ticaretteki gerilim piyasaları allak bullak etti. Hisse senetleri, altın ve kripto paralarda sert düşüşler yaşandı. Petrol fiyatları yukarı tırmandı.

Wall Street Journal’de yayınlanan bir analizde tarifelerin mekanizmasının karmaşık olduğu ve etkilerinin nasıl sonuçlanacağını kestirmenin güç olacağı kaydedildi.

GÜMRÜK VERGİSİNİ KİM ÖDEYECEK?

Gümrük vergisi ülkelerden ithal edilen mallara uygulanacak. İthalatçı şirketler, mal ve hizmet alımı yaparken ek gümrük vergisine tabi olacak. Ancak vergi yükünü kimin üstleneceği noktasında işler karışıyor.

İthalatçı şirketlerin tarifelerin maliyetini işletmelere ve tüketicilere yükleyebileceği kaydediliyor. İhracatçı şirketler de fiyat indirimlerine giderek satış kaybını telafi etme yoluna gidebilir.

Yüksek vergilerin ABD şirketlerini ithalat için alternatif ülkelere yönlendirebileceği belirtilirken, bu durumun Meksika, Kanada ve Çin’de işsizliği artırabileceği ifade ediliyor.

Farklı ticaret rotalarının, maliyetleri ve ürün fiyatlarını artırabileceğine dikkat çekiliyor.

Son olasılıkta ise Trump yönetiminin planı olan üretimin ABD’ye yönelmesi… Bu ihtimalde de yine Amerikalıların yüksek fiyatlar ödeyebileceği öngörülüyor. Ancak artan fiyatlar diğer Amerikalılara ücret ve kâr olarak yansıması üzerinde duruluyor.

Dolayısıyla ek vergilerinin maliyetinin kime yansıyacağı halihazırda belirsizlik koruyor.

Analistler, ABD’nin gümrük vergisi kozu üzerinden diğer ülkeleri pazarlık masasına çağırmak istediğini belirtiliyor.


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.