
Mali Hizmetler Sınıfı Derneği (MAHİS-DER), Türkiye’nin kamu mali yönetim sisteminin güçlendirilmesi ve mali disiplini tesis etme amacıyla 2022 yılında kuruldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki idareci personelin öncülüğünde başlayan dernek, kamu maliyesi alanındaki tüm çalışanları kapsayacak şekilde büyüyerek, sektörün önemli sivil toplum kuruluşlarından biri haline geldi.
Derneğin temel hedefi, genel yönetim kapsamında mali iş ve işlemlerde görevli tüm kamu personelini kapsayacak yeni bir yapının kurulması. Böylece, sektördeki profesyonellerin hakları korunacak, çalışma koşulları iyileşecek ve memnuniyetleri artırılacak. MAHİS-DER, güçlü bir yapıyla kamu maliyesinin etkinlik, verimlilik ve kalitesini yükselterek ülkeye daha yüksek katkı sağlamayı amaçlıyor.
Mali Hizmetler Sınıfı ile Haklar Güçlenecek
MAHİS-DER Başkanı Osman Malkoç, derneğin amacının kamu maliyesinde görevli personelin mesleki ve sosyal haklarının geliştirilmesi olduğunu belirtti. Malkoç, “Adil maaş ve tazminat, lojman ve sosyal tesis gibi imkanlarda eşitlik sağlanması, mesleki gelişim ve mevzuat değişikliklerinde aktif katılım imkânı verilmesi temel taleplerimiz arasında” dedi. Ayrıca, Mali Hizmetler Sınıfı’nın oluşturulmasının, personel kayıplarını önlemek ve maaş erozyonunu durdurmak için hayati önem taşıdığını vurguladı.
Malkoç, mali işlerde çalışanların sorumluluklarının büyük olduğunu, muadillerine göre çok daha yüksek idari ve adli risklerle karşı karşıya olduklarını belirterek, “Bu yüzden diğer kamu kurumlarından farklı, özel bir sınıfın kurulması zorunludur” ifadelerini kullandı.
Kamu Maliyesinin Güçlenmesi, Devletin Güçlenmesi Demek
Dernek, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasının yanı sıra Türkiye’nin mali krizlere karşı direnç kazanması için yeni ve sağlıklı bir mali yönetim sistemi kurulmasını hedefliyor. Malkoç, “Güçlü kamu maliyesi güçlü devlet, güçlü devlet ise mutlu millet demektir” diyerek bu reformun ülke ekonomisi için kritik önem taşıdığını belirtti.
Derneğe göre, özellikle 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu başta olmak üzere ilgili mevzuatlarda yapılacak düzenlemelerle, devlet muhasebesinin daha etkin ve gerçekçi hale getirilmesi gerekiyor. Ayrıca, muhasebe hizmetlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından doğrudan yürütülmesi ve muhasebe yetkililerinin bakanlık tarafından atanması, kaynakların verimli kullanımı açısından büyük önem taşıyor.
Sektörde Farkındalık ve İşbirliği Artıyor
MAHİS-DER, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri, milletvekilleri, sendikalar ve Hazine Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmelerle kamuoyunda konunun önemini vurguladı. Sendikalarla yakın işbirliği içinde, Mali Hizmetler Sınıfı’nın toplu sözleşme kapsamına alınması için çalışmalar sürdürülüyor.
Başkan Malkoç, “2024-2025 toplu sözleşmelerinde sendikaların beyannamelerinde sınıfın ihdas edilmesi sevindirici bir gelişme. Bu çalışmaların 2026-2027 döneminde de devam etmesi ve yasama döneminde bu önemli alanın Genel İdare Hizmetleri’nden ayrılması kamu personel rejiminde adaletin sağlanması açısından şarttır” dedi.
Sonuç olarak, MAHİS-DER’in öncülüğünde hayata geçirilmesi planlanan Mali Hizmetler Sınıfı, hem kamu mali çalışanlarının haklarını koruyacak hem de Türkiye’nin mali sistemini güçlendirerek ülkenin ekonomik geleceğine önemli katkılar sağlayacak.
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.