HABER MERKEZİ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2025 16:21
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, saldırmasına rağmen hasar veremediği Fordo Nükleer Tesisleri’ne yönelik planı ortaya çıktı. ABD Başkanı Donald Trump’ın G-7’den ani ayrılışı ve Netanyahu’nun kendisine yönelik baskıları, ABD’nin “sığınak delici” bombalar ile İran’a saldıracağı iddialarına güç kazandırdı. İsrailli yetkililer, Fordo’ya “son darbeyi ABD vuracak” diyerek kritik desteğin Trump’ın onayına bağlı olduğunu vurguladı.
İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırılar 5. gününe girerken bölgedeki tansiyon katlanarak arttı. Nükleerden arındırmak için İran ile yoğun temaslarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın, G-7 zirvesinden apar topar ayrılması “İsrail’in saldırısına dahil olacak” iddialarını güçlendirdi.
New York Times’ta yer alan habere göre, İsrail’in, saldırıya rağmen hasar almayan Fordo Nükleer Tesisi’nin yıkabilmesi için “hassas güdümlü sığınak delici bombalara” ihtiyacı var.
Dolayısıyla İsrail’e, ABD’nin B-2 bombardıman uçağından atılan “Massive Ordnance Penetrator” sistemine ulaşması için ABD desteği gerekiyor.
ABD ordusu ise son iki yıldır, Beyaz Saray’ın sıkı gözetimi altında “sığınak delici” bombalar ile tatbikat gerçekleştirdi. Ordu, gerçekleştirdiği tatbikatların ardından Fordo gibi bir nükleer tesisi yıkmak için tek bir bombanın yetmeyeceği fikrine vardı.
Ayrıca Fordo Nükleer Tesisi’ne yapılacak saldırının ABD’li pilot ve mürettebat tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Dikkatler Trump’ın kararına çevrilmişken G-7 zirvesinden erken ayrılan ABD Başkanı, “Buradan ayrılır ayrılmaz bir şeyler yapacağız. Ama buradan ayrılmam gerekiyor” dedi.
Trump’ın, nasıl bir karar vereceği belirsizliğini korusa da yaptığı bu açıklama “İsrail, ABD’ye Fordo Nükleer Tesisleri’ni bombalatacak” şeklinde yorumlandı.

NETANYAHU BASKIYI ARTIRDI
“Massive Ordnance Penetrator” bombaları, 2004 yılında George W. Bush tarafından Kuzey Kore’nin nükleer tesislerini vurmak amacıyla geliştirilmeye başlandı ve Trump döneminde ABD ordusunun envanterine eklendi.
Netanyahu, Bush yönetiminden bu yana ABD’nin sığınak delicilerini kullanabilmek için baskı yaptı, ancak şimdiye kadar bir sonuç alamadı.
Trump ile konuşan kişiler, Netanyahu’nun ABD Başkanı ile görüşmelerinde tekrar tekrar gündeme bu bombaları getirdiğini söyledi. Trump ise, bu soru sorulduğunda genellikle doğrudan bir cevap vermekten kaçındı.
Şu anda Netanyahu, Fordo Nükleer Tesisleri’ne saldırıda bu bombaları kullanabilmek için Trump’a yaptığı baskıyı artırdı. İsrail eski savunma bakanı Yoav Gallant, saldırının “ABD ve İsrail tarafından” yapılması gerektiğini savundu.

“SON DARBEYİ VURACAK OLAN ABD’DİR”
İsrail ordu sözcüsü, Fordo’yu etkisiz hale getirmek için ABD’nin yardımına ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Al Jazeera’da yer alan habere göre, Ordu sözcüsü, Fordo’nun “yıkılması” için ABD’den yardım talep ettiklerini belirtirken “Fordo tesisinin yıkılmasına yardım talebimizin Başkan Trump tarafından onaylanması gerekiyor.” dedi.
Sözcü, “İranlılara yıkıcı bir darbe indirdik, ama son darbeyi vuracak olan ABD‘dir” sözlerini ifadesine ekledi.
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Bu gelişmeler oldukça endişe verici. İran ile ilişkiler daha da kötüleşecek gibi görünüyor.
Harika bir analiz, özellikle Trump’ın tavırları üzerine düşündürücü.
Yazıda bahsedilen bombaların etkisini merak ediyorum. Gerçekten Fordo’yu yok edebilir mi?
Gerçekten ABD’nin desteği olmadan bu işin yürümeyeceği çok açık. Ne olacak şimdi?
Netanyahu’nun bu baskısı bana çok politik geliyor. Acaba ABD gerçekten bu işe dahil olacak mı?