
Uluslararası çalışma, hücre biyolojisinde onlarca yıldır model organizma olarak kullanılan bölünen maya üzerinde yürütüldü. Bu tercih tesadüfi değil: mayanın hücre döngüsü, DNA hasarına verdiği tepki ve büyüme sinyalleri insan hücreleriyle şaşırtıcı ölçüde örtüşüyor.
Queen Mary Üniversitesi Moleküler Hücre Biyolojisi Araştırma Merkezi’ndeki Hücresel Yaşlanma laboratuvarında yapılan deneylerde, kafeinin büyümeyi yöneten TORC1 yolağını doğrudan değil, AMPK üzerinden etkilediği görüldü. Dr. John-Patrick Alao, Juhi Kumar, Despina Stamataki ve Dr. Charalampos Rallis imzalı çalışma, ‘Microbial Cell’ dergisinde yayımlandı.
Kafein verilen hücrelerde büyüme yavaşladı, buna karşılık stres direnci ve onarım kapasitesi arttı. Kısaca hücre, enerjisini büyümek yerine kendini toparlamaya harcadı.

Yorumlar kapalı.