Namaz vakitleri — İstanbul
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • Sonraki namaza kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE
  1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Yunan Basınından Çarpıcı Manşet: Estia Gazetesi “Trump, Erdoğan’a Boyun Eğdi, F-35’e Yeşil Işık Yaktı” Yazdı

Yunan Basınından Çarpıcı Manşet: Estia Gazetesi “Trump, Erdoğan’a Boyun Eğdi, F-35’e Yeşil Işık Yaktı” Yazdı

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara’da gerçekleşen Erdoğan-Trump zirvesi, küresel siyasetin merkezine yerleşirken, Yunan basınından gelen yankılar Doğu Akdeniz ve savunma sanayii dengelerinin yeniden kurulduğuna işaret ediyor.

Dünya siyasetinin gözü kulağı Ankara’da gerçekleşen kritik görüşmeye kilitlenmiş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki bu buluşma, sadece iki ülke arasındaki buzları eritmekle kalmadı, aynı zamanda bölgedeki tüm stratejik hesapları altüst etti. Özellikle Yunanistan’ın köklü gazetelerinden Estia’nın attığı manşetler, görüşmenin Atina cephesinde nasıl bir deprem etkisi yarattığını gözler önüne seriyor. Gazete, Trump’ın Erdoğan karşısında pragmatik bir geri adım attığını ve askıya alınan F-35 programı için yeşil ışık yaktığını iddia ediyor.

Estia’nın İddiaları: Atina’nın F-35 Korkusu

Yunanistan basınında yer alan analizler, genellikle Türkiye-ABD ilişkilerindeki her türlü iyileşmeyi bir tehdit olarak algılama eğilimindedir. Ancak Estia’nın son haberi, alışılmışın dışında bir “alarm” tonu taşıyor. Gazeteye göre, Trump’ın Ankara ziyareti sırasında sergilediği tutum, ABD’nin Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımları ve dışlama politikasından vazgeçtiğinin bir göstergesi.

Yunan Basınındaki “Boyun Eğme” Analizi

Estia, Trump’ın Türkiye’nin jeopolitik önemini ve Erdoğan’ın bölgesel liderliğini kabul ettiğini vurgularken, “Trump boyun eğdi” ifadesini kullanarak ABD’nin geri adım attığını öne sürdü. Bu durum, Yunanistan’ın son yıllarda ABD ile kurduğu “imtiyazlı müttefik” statüsünün sarsılmasından duyulan derin endişeyi yansıtıyor. Atina, Türkiye’nin F-35 ekosistemine geri dönmesini, Ege ve Doğu Akdeniz’deki hava üstünlüğünün tamamen Türkiye’ye geçmesi olarak değerlendiriyor.

F-35 ve S-400 Çıkmazında Diplomatik Zafer mi?

Türkiye ve ABD arasındaki en büyük gerilim hattı bilindiği üzere S-400 hava savunma sistemleri ve buna karşılık gelen F-35 ambargosuydu. Eğer Trump gerçekten F-35’ler için yeşil ışık yaktıysa, bu durum Türk diplomasisi için tarihi bir başarı anlamına gelir. Savunma sanayii uzmanları, Türkiye’nin bu uçakları hem satın alma hem de parça üreticisi olarak programa geri dönmesinin, Türk Hava Kuvvetleri’nin 2030’lu yıllardaki vizyonunu tamamen değiştireceğini belirtiyor.

Trump’ın Pragmatik Yaklaşımı

Donald Trump, ilk başkanlık döneminde de Erdoğan ile kurduğu doğrudan diyalogla tanınıyordu. Trump için Türkiye, dışlanacak bir ülke değil, aksine NATO’nun doğu kanadını koruyan ve ticari hacmi yüksek bir ortaktır. Estia’nın haberinde vurgulanan “yeşil ışık”, Trump’ın bürokrasiyi ve Kongre’deki Türkiye karşıtı lobileri bypass ederek, realist bir dış politika izleme niyetini gösteriyor.

Jeopolitik Dengeler Yeniden Şekilleniyor

Ankara’daki bu görüşme sadece uçaklarla ilgili değil. Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler, İsrail-Filistin meselesi ve Ukrayna savaşı gibi kritik başlıklarda Türkiye’nin kilit rolü, ABD’yi Ankara ile daha yakın çalışmaya zorluyor. Yunanistan’ın “boyun eğme” olarak nitelediği şey, aslında ABD’nin Türkiye’siz bir Ortadoğu ve Balkanlar politikasının sürdürülemez olduğunu fark etmesidir.

Sonuç: Ankara-Washington Hattında Yeni Bahar

Ankara’da atılan imzalar ve verilen mesajlar, Türkiye’nin dış politikada “denge stratejisinin” meyvelerini verdiğini gösteriyor. Yunan basınındaki panik havası, Türkiye’nin bölgesel bir güçten küresel bir aktöre dönüşme sürecinin doğal bir sonucudur.

Özetle:

  • Erdoğan ve Trump arasındaki kimya, kurumsal krizlerin aşılmasında kilit rol oynuyor.
  • F-35 programına geri dönüş ihtimali, Türk savunma gücünü perçinleyecektir.
  • Yunanistan gibi komşu ülkeler, Türkiye’nin ABD ile normalleşmesini stratejik bir kayıp olarak görüyor.
  • Trump’ın pragmatizmi, Washington’daki Türkiye karşıtı lobileri zayıflatabilir.

Sonuç olarak, Estia’nın “boyun eğme” manşeti abartılı bir ifade olsa da, ABD’nin Türkiye’nin taleplerine karşı daha esnek bir tutum sergilemeye başladığı gerçeğini yadsıyamayız. Bu yeni dönem, bölgedeki tüm aktörler için kartların yeniden dağıtılması anlamına geliyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu görüşme, uzun süredir gergin olan Türkiye-ABD ilişkilerinde F-35 ve S-400 gibi krizli dosyaların çözüme kavuşabileceğine dair en güçlü sinyalleri verdiği için kritiktir.
Yunan basını, ABD’nin Türkiye’ye taviz vermesini kendi milli çıkarlarına bir tehdit olarak görüyor. Bu ifade, Atina’nın duyduğu diplomatik endişeyi ve Trump’ın Türkiye’nin şartlarını kabul ettiğine dair algıyı yansıtıyor.
Eğer Trump yönetimi Kongre üzerindeki etkisini kullanır ve S-400 meselesinde orta yol bulunursa, Türkiye’nin hem alıcı hem de üretici ortak olarak programa dönmesi teknik olarak mümkündür.
Türkiye ve ABD arasındaki savunma iş birliğinin artması, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki elini güçlendirir ve Yunanistan-Güney Kıbrıs ekseninin bölgedeki tek taraflı hamlelerini kısıtlar.

En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Yunan Basınından Çarpıcı Manşet: Estia Gazetesi “Trump, Erdoğan’a Boyun Eğdi, F-35’e Yeşil Işık Yaktı” Yazdı

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!