• İmsak 06:50
  • Güneş 08:21
  • Öğle 13:18
  • İkindi 15:44
  • Akşam 18:05
  • Yatsı 19:30
  • SONRAKİ NAMAZA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - İstanbul
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. ABD Başkanı Trump Grönland’ı işgal planı hazırlama talimatı verdi iddiası

ABD Başkanı Trump Grönland’ı işgal planı hazırlama talimatı verdi iddiası

featured
0
Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın, özel operasyon komutanlarına Grönland’ın işgaline yönelik bir plan hazırlamaları talimatı verdiği, ancak üst düzey askeri yetkililerin bu girişime karşı çıktığı öne sürüldü.

Abone ol İngiliz Daily Mail gazetesinin konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Trump’a yakın isimlerin, ABD’nin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşini hedef alan askeri müdahalesinin ardından cesaretlendiği ve “Rusya veya Çin harekete geçmeden önce Grönland‘ın ele geçirilmesini istediği” iddia edildi.

Trump’ın Ortak Özel Operasyonlar Komutanlığına (JSOC) işgal planı hazırlanması yönünde talimat verdiği ileri sürülen haberde, üst düzey askeri yetkililerin “yasa dışı olacağı ve Kongre’nin desteğini alamayacağı” gerekçesiyle söz konusu hamleye karşı çıktığı savunuldu.

Askeri yetkililerin, Trump’ın dikkatini başka konulara çekmek amacıyla Rusya’nın hayalet filosunun engellenmesi ya da İran’a saldırı gibi “daha az tartışmalı” seçenekleri gündeme getirdiği öne sürüldü.

ABD Başkanı Trump, daha önce yaptığı açıklamada, “Grönland’a Rusya veya Çin’in gitmesini istemiyoruz. Eğer Grönland’ı biz ele geçirmezsek Rusya veya Çin komşunuz olacak. Bu, olmayacak.” ifadelerini kullanmıştı.

Danimarka’ya bağlı özerk bölge olan Grönland, daha önce ABD tarafından gelen ve egemenliğin devredilmesini de içeren yaklaşımları reddetmişti.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, 5 Ocak’ta, ABD’nin NATO müttefikine askeri saldırı kararı alması halinde her şeyin sona ereceğini belirtmişti.

Frederiksen, Trump’ın “Ulusal güvenliğimiz açısından Grönland’a ihtiyacımız var.” söylemini sert dille eleştirmişti.

Madenleri ABD’nin iştahını kabartıyor

Trump’ın Grönland’a olan ilgisinin altında özellikle yakın gelecekteki Çin ve Rusya ile olası sürtüşmelere hazırlık bağlamında ABD’nin jeopolitik gücünü artırma çabası yattığı belirtiliyor.

Grönland, özellikle nadir toprak elementleri, uranyum, altın ve hidrokarbon rezervleri ile dikkati çekerken, küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzullar, bölgedeki deniz yollarını açarak jeopolitik önemini artırıyor.

İsveç ulusal gazetesi Dagens Nyheter’in hesaplamalarına göre, Grönland’da yer altında ve deniz tabanında en az 2.54 trilyon dolar değerinde kritik hammaddeler, uranyum ve petrol bulunuyor. Küresel ısınmanın etkisiyle Grönland ve Antarktika’da hızla eriyen buzullar da Grönland’ın zengin maden kaynaklarını ortaya çıkarıyor.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) verilerine göre, bölgenin yaklaşık 31 milyar varile eşdeğer petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olduğu tahmin ediliyor.


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.