1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. ABD ve AB arasında tarihi ticaret anlaşması ile ekonomik ilişkiler yeniden şekilleniyor

ABD ve AB arasında tarihi ticaret anlaşması ile ekonomik ilişkiler yeniden şekilleniyor

ABD Başkanı Trump, İskoçya'daki görüşmeler sonrası AB ile ticaret anlaşmasını tamamlayarak, AB ürünlerine %15 tarife getirecek. Anlaşma, 2028'e kadar 750 milyar $ enerji alımını ve 600 milyar $ yatırım yapılmasını öngörüyor.

featured
0
Paylaş

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticari ilişkileri dengeleme yolunda yeni bir döneme adım atıldı. ABD Başkanı Donald Trump, dün İskoçya’da AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, AB ile yapılan ticaret anlaşması müzakerelerini tamamladıklarını ve AB ürünlerine %15 oranında bir tarife uygulayacaklarını duyurdu. Beyaz Saray, ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan ticaret anlaşmasının Amerikalıların AB pazarına eşsiz seviyede erişim sağlaması bekleniyor.

ABD’YE YATIRIM

Bu anlaşma çerçevesinde AB, 2028 yılına kadar ABD’den 750 milyar dolarlık enerji alacak ve ABD’ye 600 milyar dolarlık yeni yatırımlar yapacak. ABD Başkanı Donald Trump’ın görev süresi boyunca, bu yeni 600 milyar dolarlık yatırım, AB firmalarının yıllık olarak ülkeye yaptığı 100 milyar dolardan fazla yatırımlara eklenmiş olacak. Anlaşma, ABD’li çiftçiler, hayvancılıkla uğraşanlar, balıkçılar ve üreticiler için ihracatı artırma, iş olanaklarını genişletme ve AB ile olan mal ticaret açığını kapatma imkanı sunacak.

ÖNEMLİ GÜMRÜK VERGİLERİ KALDIRILACAK

AB, ABD’den yaptığı tüm sanayi ürünleri ithalatında uygulanmakta olan önemli gümrük vergilerini kaldıracak. Bu anlaşma çerçevesinde AB, ABD’ye araçlar ve otomotiv parçaları, ilaçlar ve yarı iletkenler gibi ürünlerde %15 oranında gümrük vergisi ödeyecek. Ancak çelik, alüminyum ve bakır gibi belirli sektör ürünlerindeki tarifelerde değişiklik olmayacak. Bu ürünler için AB, hâlâ %50 oranında vergi ödemeye devam edecek ve taraflar bu ürünlerin tedarik zincirlerinin güvenliğini sağlamak üzere görüşmeler yapacaklar.

BÜROKRATİK ENGELLER ORTADAN KALDIRILACAK

AB, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik Amerikan ihracatçılarının karşı karşıya kaldığı çeşitli AB düzenlemeleri konusundaki endişeleri gidermek amacıyla ABD ile birlikte çalışacak. Bu çabalar, ABD’li ihracatçıların AB’de faaliyet gösterirken yaşadığı bürokratik engellerin kaldırılmasını da hedef alacak. Ayrıca, ABD ve AB, ABD menşeli domuz eti ve süt ürünleri için sağlık sertifikası gerekliliklerinin basitleştirilmesi dahil, gıda ve tarım ürünleri ticaretinde karşılaşılan tarifeler dışındaki engelleri ele almak için iş birliği yapacak. İki taraf, yanıltıcı dijital ticaret kısıtlamalarıyla ilgili konuları da istişare edecek. Bu kapsamda AB, ağ kullanım ücretleri uygulamayacağını ve benzer ücretleri sürdürmeyeceğini teyit ederken, her iki taraf elektronik veri akışında sıfır gümrük vergisi uygulamasını sürdürecektir.


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.