Namaz vakitleri —
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • Sonraki namaza kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. Anthropic, yapay zeka güvenliği için yeni açık kaynak aracı Petri’yi tanıttı

Anthropic, yapay zeka güvenliği için yeni açık kaynak aracı Petri’yi tanıttı

Anthropic, yapay zekanın güvenliğini artırmak için açık kaynak Petri aracını tanıttı; sistem, 14 farklı modeli 111 riskli görevde test etti.

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anthropic, büyük dil modellerinin davranışlarını analiz etmek ve potansiyel riskleri belirlemek için geliştirilen Petri (Parallel Exploration Tool for Risky Interactions) adlı yeni açık kaynak aracını duyurdu. Şirket, bu aracın yapay zekanın etik ve güvenli kullanımı için standart haline gelmesini hedefliyor.

Petri, araştırmacıların hipotezlerini test etmesini kolaylaştırmak üzere tasarlandı. Sistem, hedef modele çoklu diyaloglar üzerinden çeşitli senaryolar uyguluyor ve modelin davranışlarını otomatik olarak puanlıyor. Böylece insan eliyle yapılması zor olan geniş ölçekli güvenlik testleri dakikalar içinde tamamlanabiliyor.

Anthropic, Petri’yi geliştirirken Claude Sonnet 4.5, OpenAI’ın GPT-5’i, Google’ın Gemini 2.5 Pro’su ve xAI’ın Grok-4’ü dahil olmak üzere 14 önde gelen modeli 111 riskli görevde test etti. Sonuçlara göre hiçbir model tamamen sorunsuz çıkmadı; hepsinde belirli seviyelerde “uyumsuz” veya riskli davranışlar gözlenmiş. Buna rağmen Claude Sonnet 4.5’in genel güvenlik puanında en iyi sonucu aldığını belirtelim.

Testlerde dört temel risk kategorisi kullanıldığı belirtiliyor: aldatma (deception), güç arayışı (power-seeking), aşırı uyum (sycophancy) ve reddetme hatası (refusal failure). Petri, bu alanlardaki riskli çıktıları belirleyip geliştiricilere raporluyor. Araç ayrıca “whistleblowing” (ihbar) senaryolarını da test etti; bazı modeller, zararsız durumları bile etik ihlal olarak algılayarak raporladı. Bu durum, modellerin anlatı kalıplarına göre hareket ettiğini ve henüz tutarlı bir etik çerçeveye sahip olmadığını gösteriyor.

Petri, GitHub üzerinden açık kaynak olarak erişime sunuldu. Anthropic, bu sistemin gelecekte yapay zeka güvenliğinin temel bileşenlerinden biri haline geleceğini öngörüyor. Ayrıca şirket, Petri’nin mükemmel olmadığını ancak yapay zeka güvenliği araştırmaları için güçlü bir başlangıç sunduğunu belirtiyor. Araç, geliştiricilere modellerdeki hatalı davranışları erken aşamada tespit etme ve sistematik biçimde ölçme imkanı tanıyor.

Anthropic, yapay zeka güvenliği için yeni açık kaynak aracı Petri’yi tanıttı
0

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

En son tv ile Sohbet Et

En son tv ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir