Bursa’nın Kestel-Gürsu ve Orhaneli-Harmancık ilçelerinde meydana gelen orman yangınlarından yalnızca ağaçlar değil, hayvanlar da ciddi şekilde etkilendi. Beş günün ardından kontrol altına alınan Harmancık ormanında yapılan arama çalışmaları sırasında, HAYTAP ve HEPAD gönüllüleri ağır yanıklar taşıyan bir kaplumbağa tespit etti. Veteriner Hekim Emel Bacaksız Ölmeztürk, “Kaplumbağanın üst kabuğunda da ciddi yanık izleri göze çarpıyor. Biz yanındayken başını kabuğundan bir an olsun çıkarmıyor. Bu durum, geçirdiği travmanın büyüklüğünü ortaya koyuyor” şeklinde ifade etti.
Orhaneli ilçesinin Harmancık yolunda, Meyran mevkisinde 26 Temmuz’da saat 16.00 civarında başlayan orman yangını, rüzgarın katkısıyla geniş bir alana yayıldı. Aynı gün saat 17.30’da Kestel ilçesi Ağlaşan Mahallesi yakınlarında patlak veren başka bir yangın ise Gürsu ilçesine ulaştı. Alevlere karşı 35 hava aracı, 1136 kara aracı ve 2 bin 600 personel ile hem havadan hem de karadan müdahale gerçekleştirildi. Gürsu, Kestel, Harmancık, Orhaneli, Büyükorhan ve Osmangazi ilçelerine bağlı toplam 12 mahallede 1315 hane ve 3 bin 763 kişi güvenli alanlara tahliye edildi. Yangın, Kestel-Gürsu’daki bölgede 4, Orhaneli-Harmancık’ta ise 5 gün içerisinde kontrol altına alındı.
Yangınlarda yalnızca ağaçlar değil, hayvanlar da büyük zarar gördü. Söndürme çalışmalarına katılan ekipler ve vatandaşlar, bölgede hayvanları kurtarmak için yoğun çaba sarf etti. Yangının ilk dakikalarından itibaren sahada aktif olan HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) ve HEPAD (Her Eve Bir Pati Derneği) üyeleri, yangından kaçan yaban hayvanlarını kurtarma amacıyla harekete geçti.
ORMANIN İÇ KESİMLERİNDE AĞIR YANIKLAR İÇİNDE BULUNDU
Yangının 5 gün sonra kontrol altına alındığı Harmancık bölgesinde, yanmış alanlarda araştırma yapan HAYTAP ve HEPAD gönüllüleri, ormanın derinliklerinde ağır yanıklar geçirmiş bir kaplumbağa buldu. Vücudunun çeşitli yerlerinde geniş yanık izleri bulunan kaplumbağa, derhal veteriner kliniğine götürülerek tedavi altına alındı. Kaplumbağanın klinik ortamına ulaştığında son derece kötü bir durumda olduğunu belirten Veteriner Hekim Emel Bacaksız Ölmeztürk, “Bu kaplumbağa, Harmancık yangınından HEPAD ve HAYTAP ekiplerimizin çabaları sayesinde kurtarıldı. Kliniğimize geldiğinde durum gerçekten içler acısıydı. Özellikle ön kolları ve arka bacaklarının üst kabuk kısmında derin yanık izleri bulunuyordu. Ön kollarındaki deriler büyük oranda yanmıştı. Günlük pansumanlarını yapıyor ve ilaç tedavisi uyguluyoruz” dedi.
“GELDİĞİ GÜNDEN BERİ ÇOK TEDİRGİN”
Kaplumbağanın sadece fiziksel olarak değil, yaşadığı travma nedeniyle psikolojik olarak da kötü bir halde olduğunu ifade eden Ölmeztürk, “Kaplumbağanın üst kabuğunda belirgin yanık izleri mevcut. Geldiği günden bu yana oldukça tedirgin. Bizim yanımızdayken başını kabuğundan hiç çıkarmıyor. Bu durum, yaşadığı travmanın boyutunu gözler önüne seriyor” diye ekledi.
Tedavi sürecine olumlu cevap veren kaplumbağanın, 10-15 günlük bir bakımın ardından doğaya geri dönmesi düşünülmektedir. Yangın alanında zarar gören diğer hayvanlar için de arama-kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Yangından etkilenen hayvanların izini süren HEPAD ve HAYTAP ekipleri, her iki bölgede bulunan hayvanlar için rehabilitasyon çalışmaları planlamaktadır.
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.




