Gürkan YAĞMUR
Türkiye Dağcılık Federasyonu
Çorum İl Temsilcisi
Doğa yürüyüşleri ve dağcılık etkinliklerini yalnızca fiziksel bir aktivite olarak düşünmemeliyiz; bunlar aynı zamanda bir yaşam disiplini, bir kültür ve sorumluluk anlayışıdır.
Dağcılık disiplini, özü itibariyle kendine disiplin, çevreye duyarlılık ve insan saygısını barındırmaktadır. Bu nedenle gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerde çevreye zarar vermemek bizim en büyük önceliğimiz olmalıdır.
Özellikle doğa yürüyüşleri sırasında ateş yakmamak, sigara içmemek ve çevre kirliliğine neden olabilecek hiçbir eylemde bulunmamak sadece yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda doğaya ve gelecek nesillere karşı vicdani bir sorumluluktur.
Ateş, ormanlarımız için ciddi bir risktir. Kontrolsüz bir şekilde yakılan en ufak kıvılcım bile büyük felaketlere neden olabilir. Sigara izmaritlerinin doğaya atılması ise hem yangın riskini artırmakta hem de çevreyi kirletmektedir. Unutulmamalıdır ki, doğa kendi kendini temizleyemez; bıraktığımız her atık, yıllarca orada kalır.
Yürüyüşlerimiz esnasında sessizliğe, doğal yaşamın döngüsüne ve diğer varlıkların mevcudiyetine saygı göstererek ilerlemek; çöplerimizi geri götürmek ve çevreye zarar verecek davranışlardan kaçınmak temel prensiplerimizdir. Çünkü dağcılık, sadece zirveye ulaşmak değil, aynı zamanda kişisel karakterimizi de geliştirmektir.
Tüm doğaseverleri, yürüyüş ve tırmanış etkinliklerinde bu duyarlılığı benimsemeye; doğayla bütünleşirken ona zarar vermemeye ve örnek bir duruş sergilemeye davet ediyoruz.
Muhabir: Haber Merkezi
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.



