Namaz vakitleri —
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • Sonraki namaza kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE

Chevron Yunanistan açıklarında yıl sonuna kadar sahaya iniyor

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yunanistan Enerji Bakanlığı, Chevron’un Girit’in güneyi ile Mora Yarımadası açıklarında sismik araştırmalara yıl sonuna kadar başlayacağını açıkladı. Karar, Yunanistan Enerji Bakanı Stavros Papastavru ile Chevron Yunanistan Ülke Müdürü Beatrice Bienvenu’nun New York’taki görüşmesinin ardından duyuruldu. Araştırmaların İyon Denizi’nin yanı sıra Mora Yarımadası ve Girit’in güneyindeki deniz sahalarında yapılması planlanıyor. Sismik çalışmalarla deniz tabanının altındaki jeolojik yapı ve olası hidrokarbon kaynaklarına ilişkin veriler toplanacak.

4 DENİZ SAHASINDA ÇALIŞMA

Chevron ile Yunanistan arasındaki süreç şubat ayında yeni bir aşamaya geçmişti. Chevron ile Yunanistan merkezli Helleniq Energy konsorsiyumu, Girit’in güneyindeki iki saha ile Mora Yarımadası’nın güneyindeki iki saha için dört ayrı kira anlaşması imzalamıştı. Anlaşmalara göre Chevron yüzde 70 payla işletmeci konumunda bulunurken Helleniq Energy’nin payı yüzde 30 olarak belirlendi. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis de anlaşmaların ardından ülkenin açık deniz hidrokarbon arama alanının yaklaşık iki katına çıktığını açıklamıştı.

TÜRKİYE’NİN POZİSYONU ŞUBATTA AÇIKLANDI

Türkiye, gelişmelerle ilgili tutumunu 19 Şubat 2026’da Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla kamuoyuna duyurdu. Bakanlık açıklamasında, Girit’in güneyindeki hidrokarbon sahalarında yürütülen faaliyetlerin Türkiye’nin deniz yetki alanlarını doğrudan etkilemediği belirtildi. Açıklamada, söz konusu faaliyetlerin uluslararası hukuka ve iyi komşuluk ilişkilerine aykırılık teşkil ettiği ifade edildi. Türkiye ayrıca bölgedeki faaliyetlerin 2019 tarihli Türkiye-Libya Deniz Yetki Alanlarına İlişkin Mutabakat Muhtırası ile Libya’nın 27 Mayıs 2025’te Birleşmiş Milletlere bildirdiği deniz yetki alanları çerçevesinde ele alınması gerektiğini bildirdi.

GÖZLER TÜRKİYE-LİBYA MUTABAKATINDA

Girit’in güneyindeki enerji aramalarında Türkiye ile Libya arasında 2019’da imzalanan Deniz Yetki Alanlarına İlişkin Mutabakat Muhtırası da gündemde bulunuyor. Türkiye’nin resmi pozisyonunda Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları konusunda bu mutabakata ve Türkiye’nin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarına atıf yapılıyor. Bölgedeki hidrokarbon faaliyetleri de bu çerçevede yakından takip ediliyor.

YUNANİSTAN’IN DENİZ PLANI DA GÜNDEMDEYDİ

Türkiye ile Yunanistan arasındaki deniz yetki alanları gündeminin bir başka başlığını da Yunanistan’ın 2025 yılında ilan ettiği Deniz Mekansal Planı oluşturdu. Türkiye, 16 Nisan 2025’te yaptığı açıklamayla Yunanistan’ın planına ilişkin görüşlerini duyurdu. Türkiye’nin kendi Deniz Mekansal Planı da aynı tarihte ilan edildi ve 12 Haziran 2025’te UNESCO Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu’na bildirildi.


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Chevron Yunanistan açıklarında yıl sonuna kadar sahaya iniyor
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

En son tv ile Sohbet Et

En son tv ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir