İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınıp hakkında ev hapsi kararı uygulanan iş insanı S.D. etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak verdiği ifadesinde, İBB‘den yaklaşık 500 milyon liralık hak edişlerini almak için 2 arsasını, Aziz İhsan Aktaş‘ın elebaşı olduğu öne sürülen suç örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan şüpheli CHP Parti Meclisi Üyesi Baki Aydöner‘in kardeşine devrettiğini söyledi.
Baki Aydöner – Ekrem İmamoğlu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu zanlılar hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından yürütülen yolsuzluk soruşturması devam ediyor.
ETKİN PİŞMANLIKTAN YARARLANIP İFADE VERDİ
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve hakkında ev hapsi kararı uygulanan iş insanı S.D’nin etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemesi üzerine savcılıkça tekrar ifadesi alındı.
Şüpheli S.D, gerçeğin ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla gönüllü olarak ifade vermek için geldiğini, 2016 yılında bir asfalt firması kurduğunu, 2022 yılından bu yana İBB ve iştiraklerinde çeşitli ihalelere katılarak iş aldığını ifade etti.
1 MİLYAR 6 MİLYON TL’LİK İHALEYİ KAZANDI
Normalde katıldığı ihalelerin mıcır alımı ihaleleri ve küçük miktarlı işler olduğunu, ihale bedelleri küçük olduğu için bunların ödemelerinin normal seyrinde 3-4 ay sonra yapıldığını dile getiren S.D, 2023 yılında İBB Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 1 milyar 6 milyon lira değerindeki ihaleyi kazanarak 1 yıl süren asfalt serim ve döküm işini yaptığını belirtti.
3 AY BOYUNCA HİÇBİR ÖDEME ALAMADI
Normalde her ay yaptığı iş karşılığı hak edişlerinin düzenlenerek ödemelerinin yapılması gerektiğini fakat 3 ay boyunca çalışmasına rağmen hiçbir ödeme yapılmadığını bildiren şüpheli, belediyeden alacaklarını talep etseler de taraflarına çok küçük miktar ödeme yapıldığını, daha sonra ödemeler yine yapılmayınca alacak miktarının 500 milyon liralara kadar çıktığını aktardı.
ALACAKLARLA İLGİLİ BAKİ AYDÖNER GÖRÜŞTÜ
Şüpheli S.D, 2024 yılının nisan ayı sonlarına doğru daha önceden tanımadığı Aziz İhsan Aktaş‘ın elebaşı olduğu öne sürülen suç örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan şüpheli Baki Aydöner‘in kendisini arayarak belediyedeki alacakları ile ilgili olarak görüşmek istediğini söyledi.
“PARA VERMEDEN SİSTEMDEN ÖDEME ALAMAYACAĞIMI SÖYLEDİ”
Bu konuşmadan birkaç gün sonra buluştukları Aydöner’in, kendisini İBB’de başkan danışmanı olarak tanıttığını, bu işler için kendisini Ekrem İmamoğlu‘nun görevlendirdiğini söylediğini anlatan S.D, “Aydöner bana ‘Alacaklarını almak istiyorsan sistemi biliyor musun?’ diye sordu. Ben de kendisine sistemi bilmediğimi, daha öncede iş aldığımı ve ödemelerin yapıldığını, sistemle de bir ilgimin olmadığını söyledim. Kendisi bana bu iş ile ilgili olarak herhangi bir para vermeden sistemden ödeme alamayacağımı söyledi. Ben de herhangi bir şekilde kimseye para vermeyeceğimi ve ödemelerimin yapılması gerektiğini söyledim. 1-2 ay beklesem de yine ödemelerim yapılmadı.” ifadelerini kullandı.
S.D, mayıs ve haziran ayları içerisinde tekrar buluştuğu Aydöner’in kendisine temmuz başı gibi bu işle ilgili olarak para vermediği takdirde ödemelerin yatmayacağını söylediğini kaydetti.
ŞİLE’DE 2 TAŞINMAZ DEVRİ KARŞILIĞINDA ÖDEME ALMAYA BAŞLADI
Bu süreç boyunca ekonomik olarak zor duruma düştüğü için teklifi kabul etmek zorunda kaldığını ön süren S.D, parası olmadığı için Aydöner’e kendisine ait olan taşınmazları devredebileceğini söylediğini ifade etti.
S.D, Şile’de bulunan 2 taşınmazını Aydöner’in kardeşine ait olan bir inşaat firmasına devrettiğini, devir işleminden sonra ise ihale ödemelerinin düzenli bir şekilde yapılmaya başlandığını anlattı.
50 MİLYON TL’LİK ARSALARI 5 MİLYON LİRAYA DEVRETMİŞ GİBİ GÖSTERDİLER
Ödemelere ilişkin dekontları ise dosyaya sunan S.D. “Taşınmazın satışı ile ilgili olarak ne bana ne de herhangi bir yakınıma banka kanalıyla ya da elden hiçbir ödeme yapılmadı. İzah ettiğim gibi bunlar sadece yapmış olduğum işe karşılık olarak benden zorla talep edilen bedellerdir.” dedi.
“OPERASYON YAPILACAK DİYE İMAMOĞLU UYARDI”
2025 Şubat ayında Aydöner tarafından tekrar arandığını belirten S.D, şöyle devam etti:
- “Bana kendilerine operasyon yapılabileceğini, bu konuda Ekrem İmamoğlu’nun kendilerine uyarıda bulunduğunu, 2024 yılında devrettiğim 2 taşınmazın devrinin herhangi bir bedel ödemesi yapılmadığından ve usulsüz olarak alınması nedeniyle problem yaşayabileceklerini söyleyip bunlarla ilgili geçmişe yönelik olarak aramızda bir sözleşme tanzim edip senet karşılığı bu taşınmazlar devredilmiş gibi göstermemiz gerektiğini söyledi.
- Bunun üzerine kardeşim, Aydöner ile buluştu ve orada geçmişe yönelik olarak 2 sözleşme imzaladılar.
- Bu görüşmelere ben katılmasam da öncesinde sözleşmeyi bana getirdikleri için ben imzalayıp tekrardan kardeşime vermiştim.
- Burada bana 2 senet vermiş gibi gösterdikten sonra bu senetleri kardeşimin yanında yırtarak atmış.
- Bu sahte senetleri yırtmadan önce kardeşim fotoğrafını çektiği için sözleşme suretleriyle birlikte dosyaya ibraz ediyorum.
- Her ne kadar geçmişe yönelik olarak düzenlenen sahte senet ve sözleşmede araziler 5 milyon 200 bin-5 milyon 500 bin lira karşılığında satılmış gibi gösterilse de bu arazilerin yaklaşık değeri 50 milyon lira civarındadır.
- Benim bu arazileri devrettiğim süreçte ise 500 milyon lira civarında bir alacağım İBB’de birikmişti.
- İhale kapsamında hak ettiğim ödemelerimin tarafıma yapılması için sistem diye tabir ettikleri bir yapıya zoraki taşınmazlarımın devrini sağlamışlardır.”
Bu süreç içerisinde sadece Baki Aydöner ile görüştüğünü, kendisinden alındıktan sonra arazilerin akıbetini bilmediğini söyleyen S.D, ilk görüştüğünde Aydöner’e inanmasa da her görüşmelerinde kendisine Ekrem İmamoğlu ile olan fotoğraflarını gösterdiğini ve gün içi beraber yaptıkları aktivitelerden bahsettiğini ifade etti.
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
S.D.’nin durumu kesinlikle üzülmeyecek bir durum değil ama bu tür ifadelerin güvenilirliği her zaman sorgulanmalı.
Yazı gayet açıklayıcı. Ancak bu süreç yalnızca S.D. ile kalmamalı, daha fazla insanın ifadesi de alınmalı.
Sistemden ödeme alabilmek için para vermek zorunda olmak oldukça korkutucu bir durum. Bu işlerin daha derinlerine inilmeli.
Bu makalede ortaya çıkan detaylar gerçekten çarpıcı. İBB içindeki bu yolsuzluk iddiaları, İstanbul halkının güvenini sarsabilir.
İBB’deki bu yolsuzluk skandalı üzerine atılacak adımların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kamuoyunun bu meseleye dikkat etmesi gerekiyor.