Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından önemli bilgiler paylaştı. Erdoğan, orman yangınlarında yaşamını yitiren şehitleri anarak, “Orman yangınlarında sorumluluğu ve ihmali bulunan kişiler hesap verecek” şeklinde ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 14:10’da toplandı ve yaklaşık 2.5 saat süren kritik görüşmenin ardından sona erdi. Kabine’nin ana gündemi, son günlerde Türkiye’yi etkisi altına alan orman yangınlarıydı. Aynı zamanda, Terörsüz Türkiye süreci, Suriye’deki gelişmeler ve Gazze’deki açlık krizi de ele alındı.
Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:
GEREKEN YAPILACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bazı önemli noktalar şöyle sıralandı:
Yangınla mücadelede hayatını kaybeden 5 orman işçimiz ve 5 AKUT gönüllüsüne Allah’tan rahmet diliyorum. Orman yangınlarıyla mücadele ve sıvı kaybı nedeniyle şehit olan askerlerimizle ilgili araştırmalar devam ediyor. Milletimizi derinden etkileyen bu olayların nedenleri netleştirilecek; eğer bir ihmal söz konusuysa gereken işlemler uygulanacaktır.
Milletimizin duası ve desteğiyle yürüttüğümüz mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyoruz.
Türkiye, savunma güvenliği gibi pek çok alanda son yüzyılın en parlak dönemini yaşıyor. Devletimizin tüm birimleri görevlerini en iyi şekilde gerçekleştiriyor. Engellerin bizi durdurmasına izin vermeden hedeflerimize ulaşmak için kararlılıkla ilerliyoruz. Felaket tellallarının ne söylediğine bakmaksızın, ülkemizin yolu ve geleceği açıdır. Milletimizin desteğiyle bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Aklıyla ve gayretiyle Türkiye Yüzyılı’nın inşasına katkıda bulunan tüm destekçilere teşekkür ediyorum.
Geçen toplantımızdan bugüne neler yaptığımıza dair hatırlatmalarda bulunmak istiyorum. 241 subayımızın mezuniyet coşkusuna tanıklık ettik. Yeni inşası tamamlanan 6 camimizi ibadete açtık. Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıldönümünde kahraman şehitlerimizi anarak, ana vatan ve garantör ülke olarak Kıbrıs Türkü’nün her zaman yanında olacağımızı vurguladık.
IDEF 2025 fuarının açılışında İstanbul’daydım. Fuarımıza gösterilen ilgi oldukça fazlaydı. 103 ülke ve uluslararası kuruluştan 231 heyet katıldı; 1491 firma yaklaşık 5 bin ürününü sergiledi. 120 bin kişinin ziyaret ettiği bu etkinlikte ürünlerimiz büyük ilgi gördü.
IDEF 2025’te toplam 270 imza töreni gerçekleştirildi ve bunların yüzde 65’i ihracat odaklı oldu. Bir yandan caydırıcılığımızı artırmaya, diğer yandan kendi projelerimizi hayata geçirme kararlılığını pekiştirdik.
Ana muhalefet partisi başkanının şikayet ettiği ülkesini kapalı kapılar ardında sahiplenmesini doğru buluyorsak, bu değerli bir adımdır. Biz bu durumdan rahatsız olmayacağız ve onlara teşekkür etmekten geri durmayacağız; şart yalnızca Türkiye partisi olmayı başarmalarıdır.
Yakın çevremizdeki krizlerin ve savaşların artışı sebebiyle barış diplomasisine hız verdiğimizin altını çiziyorum. Rusya-Ukrayna savaşında barışı savunan bir yaklaşım benimsemiş durumdayız. Muhalefetin bizi çekmek istediği tuzağa düşmediğimizin altını çizmek isterim. 23 Temmuz’da gerçekleştirilen üçüncü tur müzakerelerde savaş esirlerinin takası karara bağlandı. Savaşın artık sona ermesi gerektiğini düşünüyoruz; müzakere masası İstanbul’da kurulduğuna göre barış masası da burada kurulacaktır. Bu kanlı savaş bir noktada sona erecektir.
Rüşvet ve yağma çetelerini deşifre eden polis ve yargı mensuplarının hedef gösterilmesine kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz. Hükümet olarak bölgemizde barış için çalışırken, kendi iç huzurumuzu tehdit eden sorunların üzerine kararlılıkla gidiyoruz. Terörsüz Türkiye süreci, aynı zamanda milletimizin projesidir. Bu hayalin gerçeğe dönüşmesini adım adım görmekteyiz. Hiç kimsenin endişesi olmasın; bu yoldaki ilerleyişimiz, demokrasimiz ve ekonomimizle güçlü bir Türkiye’yi hedeflemektedir.
Süreç ilerledikçe, insanların kafasındaki soru işaretleri kaybolmaktadır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde olumlu bir hava hakimdir. Sürecin şeffaf bir şekilde ve en geniş katılımla devam etmesine önem vermekteyiz. Meclis’teki partilerden katkı beklediğimizi açıkça belirttik. MİT Başkanımız çeşitli ziyaretlerde bulundu.
Türkiye’nin terör belasından kurtulma mücadelesi farklı hesaplara kurban edilmemelidir. Siyasette birçok şeyin kazası olur; ancak bu konuda süreci sulandırmanın bir bahaneleri olmamalıdır. Bunu ne millet ne tarih affeder. Ana muhalefetin bu süreçte tarihsel bir konumda yer alması, milletimizin beklentisidir. Terörsüz Türkiye süreci bunun en önemli referansı olacaktır. İş birliği çağrımızı yinelemek istiyoruz.
Orman yangınlarındaki artış, global bir sorun haline gelmiştir. 2002-2012 yılları arasında yanan alan 44 milyon hektardı, 2013-2023 arası yanan alan ise 94 milyon hektara yükselmiştir. Avrupa’da bu yıl 238 bin hektar alan yanmıştır. Geçen yıla kadar yanan orman alanı neredeyse iki katına çıkmıştır. Ülkemizde en yüksek sıcaklık değerleri kaydedilmekte. Devlet olarak planlarımızı bu veriler ışığında yürütmekteyiz ve ormanlarımızı korumak için her türlü tedbiri almaktayız. Tarım ve Orman Bakanlığımız, köylerimizde bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. 27 uçak ve 105 helikopter 65 noktada konuşlanmış durumdadır.
Ormanlarımızı 14 İHA ve 776 gözetleme kulesi ile 7/24 izliyoruz. Yangınlar sadece 2 dakika içinde tespit edilebilmektedir.
İHA teknolojisini kullanan 2 ülkeden biriyiz; dünyanın 5 ülkesinin sahip olduğu yangın yönetim uçağı, bu konuda ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesidir. Yangına müdahale süresini 45 dakikadan 11 dakikaya düşürmeyi başardık.
Devam eden 2 yangın dışında diğer tüm yangınları kontrol altına almış durumdayız. Küçük görünen ihmallerin bedelini milletçe ödedik ve ödemeye devam ediyoruz. Ayrıca sabotaj ve engelleme durumları da mevcut. 149 şüpheli gözaltına alınmış, 38 kişi tutuklanmıştır. Bursa’daki yangını çıkardığı düşünülen bir kişi yakalanmıştır. Kestel’de görevli tanker, kaza sonucunda 3 gönüllümüz şehit olmuştur; onlara Allah’tan rahmet diliyorum.
Ek tedbirler almaya devam edeceğiz. Bu bir savaş, yeşil vatanın savunmasıdır. Bu sinsice yaklaşan düşmana karşı gereken her türlü önlemi alıyoruz ve almaya devam edeceğiz. Siyasi çıkar peşinde koşan fırsatçılara karşın bu savaşı milletimiz olmadan kazanamayız.
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
