1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Kolombiya’dan Trump’a tokat gibi yanıt: Burada kral yok

Kolombiya’dan Trump’a tokat gibi yanıt: Burada kral yok

featured
0
Paylaş

Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2025 09:23

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Kolombiya kontrolden çıkmış durumda” sözlerine yanıt verdi. Kolombiya lideri Petro, “Elbette kontrolden çıktı, ama onun (Trump) kontrolünden! Bir demokraside hükümet, Trump’ın değil, halkın denetimindedir. O, Kolombiya’da kral değil; burada kralları kabul etmeyiz, nokta.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Trump’ın kendisini “uyuşturucu lideri” olarak nitelendirmesi ve ABD ile yaşanan “uyuşturucuyla mücadele” gerilimine değindi.

Ülkesindeki özel bir televizyon kanalına konuşan Petro, Trump’ın “Kolombiya kontrolden çıkmış durumda” sözlerine ilişkin şunları söyledi:

“Elbette kontrolden çıktı, ama onun (Trump) kontrolünden! Bir demokraside hükümet, Trump’ın değil, halkın denetimindedir. O, Kolombiya’da kral değil; burada kralları kabul etmeyiz, nokta. Cumhuriyetlerde kimse kral gibi davranamaz. Burada kralların başı kesilir, eğer kral tavrıyla gelirlerse. Ölüm cezası yok, ama mecazi olarak söylüyorum: krallara itaat edilmez ve burada bir kral kimseyi susturamaz. 21. yüzyılda hala bazıları kendilerini kral ya da vali sanıyor ancak cumhuriyetlerde bu mümkün değildir.”

Haberin Devamı

“ULUSAL EGEMENLİĞİMİZİ SAVUNACAĞIZ”

Petro, ABD’nin, Karayipler’de uyuşturucu taşıdığı iddiasıyla hedef aldığı tekneleri hatırlatarak, “Karasularımız içinde olup olmadığını araştırıyoruz ancak bize koordinatları vermek istemediler. Peki, buna karşı ne yapmalı? Bir devlet başkanı susup diz mi çökmeli, yoksa insanlığın onuruyla mı konuşmalı? Uluslararası tüm mercilere başvuracağız ve ulusal egemenliğimizi savunacağız.” diye konuştu.

​​​​​​​ABD ile yaşanan diplomatik gerilimde asla taviz vermeyeceğini dile getiren Petro, “Ben taviz vermeyeceğim, talep edeceğim. Ama eğer Kolombiya zaten her şeyi taviz verdiyse, artık daha fazla taviz vermesi gerekmez.” yorumunda bulundu.

Petro, ABD’nin olası bir Venezuela işgaline Kolombiya’nın destek vermeyeceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Bay Trump’ı öfkelendiriyor ki ben Amerikalılara, Kolombiya Ordusu’yla Venezuela’yı işgal etmelerinde destek vermiyorum. Hayır efendim hangi aptal Kolombiyalının aklına gelir de, kuzenlerinin, yeğenlerinin ve yaklaşık 4 milyon Kolombiyalının bulunduğu bir yeri işgal etmeye yardım etsin? Onları Gazze’de olduğu gibi öldürmeleri için mi?”

Bu arada Petro, başkent Bogota’daki Cumhurbaşkanı Sarayı Casa de Narino’da ABD’nin geçici diplomatik temsilcisi John McNamara ile bir araya geldi.

NE OLMUŞTU?

Haberin Devamı

ABD basınına göre Trump, dün yaptığı açıklamada, Kolombiya’yı uyuşturucu üretmekle ve dünyaya satarak aileleri zehirlemekle suçlamış ve “Kolombiya kontrolden çıkmış durumda ve şimdiye kadarki en kötü başkana (Gustavo Petro) sahipler. O, birçok sorunu olan ve akıl sağlığı yerinde olmayan bir deli.” demişti.

ABD Başkanı Trump, daha önce de Kolombiya lideri Petro’yu “yasa dışı bir uyuşturucu lideri” olarak nitelendirerek, Kolombiya’ya yapılan mali yardımların durdurulduğunu duyurmuştu.

Trump, Petro’nun ülke genelinde hem büyük hem de küçük ölçekli uyuşturucu üretimini teşvik ettiğini öne sürerek, Kolombiya’daki uyuşturucu üretiminin “ülkenin en büyük işi” haline geldiğini savunmuştu.

Haberin Devamı

Petro’yu uyuşturucu tarlalarını kapatmaya çağıran Trump, aksi takdirde ABD’nin kendi müdahalesini yapacağını ve bunun “nazikçe” olmayacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Petro ise Trump’ın suçlamalarına, “Trump, çevresindeki gruplar ve danışmanları tarafından aldatılıyor” sözleriyle yanıt vermişti.

ABD, eylül ayında Kolombiya’yı uyuşturucuyla mücadelede başarısız bularak “sertifikalı ülkeler” listesinden çıkarmıştı.


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.