Namaz vakitleri —
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • Sonraki namaza kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE

ABD ve Çin nadir toprak elementleri için masada

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında yeni pazarlık masası kuruluyor. Ancak bu kez masadaki en önemli emtialardan biri petrol ya da tarım ürünleri değil, nadir toprak elementleri. Donald Trump ile Şi Cinping’in 24 Eylül’de Washington’da yapacağı görüşmenin hazırlıkları sürerken, ABD ile Çin arasında kritik mineraller ve nadir toprak elementlerinin ticareti yeniden gündemin merkezine yerleşti. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng’in 20 Eylül’de New York’ta gerçekleştirdiği görüşmede de nadir topraklar, kritik mineraller, ticaret ve yapay zekâ başlıklarının ele alınması bekleniyordu. Görüşmeler Trump-Şi zirvesinin zeminini hazırlamak amacıyla yapıldı.

ÇİN’İN ELİNDEKİ KRİTİK KOZ

Nadir toprak elementleri 17 elementten oluşan bir grup. İsimleri “nadir” olsa da bunların birçoğu yer kabuğunda tamamen yok denecek kadar az değil. Asıl sorun, ekonomik olarak çıkarılabilir yatakların sınırlı olması ve bu elementlerin ayrıştırılması ile işlenmesinin son derece zor ve maliyetli olması. Çin yalnızca büyük miktarda nadir toprak üretmiyor. Aynı zamanda işleme, ayrıştırma ve mıknatıs üretimi zincirinde de dünya piyasasında belirleyici konumda.

DÜNYA ÇİN’E BAĞIMLI

Reuters’ın 14 Eylül tarihli analizine göre ABD ve Malezya’daki yatırımlar, Çin’in nadir toprak rafinajındaki payını 2023’te yüzde 90’ın üzerindeyken 2025’te yaklaşık yüzde 85’e düşürdü. Ancak nadir topraklar dışındaki kritik minerallerin işlenmesinde Çin’in ortalama payı aynı dönemde yüzde 70’ten yüzde 72’ye yükseldi. Washington’ın Çin’e bağımlılığı azaltma çabaları henüz tedarik zincirini kökten değiştirmiş değil.

TRUMP’IN ÖNÜNDEKİ PAZARLIK

Trump yönetimi Çin’den nadir toprak elementleri ve özellikle nadir toprak mıknatıslarının ABD’li şirketlere daha düzenli şekilde gönderilmesini istiyor. Bazı Çinli nadir toprak tedarikçileri, Pekin’in olası tepkilerinden çekindikleri için ABD’li şirketlere sevkiyat yapmayı reddediyor. ABD’li yetkililer ise Çin’den daha önce verilen ihracat taahhütlerine uymasını istiyor. Bu durum, Trump ile Şi arasındaki görüşmede kritik bir pazarlık alanı oluşturuyor.

10 KASIM TARİHİ ÖNEMLİ?

İki ülke arasındaki mevcut ticaret ateşkesinin 10 Kasım’da sona ermesi bekleniyor. Bu nedenle 24 Eylül’deki Trump-Şi görüşmesi, nadir toprak ticaretinin geleceği açısından kritik bir tarih haline geliyor. Dünya Ekonomik Forumu’na göre iki ülke, mevcut ateşkes kapsamında nadir toprak ihracat kontrollerinin askıya alınmasını da içeren düzenlemeleri kasım ayına kadar sürdürmüş durumda. Şimdi Washington ile Pekin’in bu düzenlemeleri uzatıp uzatmayacağı veya yeni bir çerçeve oluşturup oluşturmayacağı tartışılıyor.


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ABD ve Çin nadir toprak elementleri için masada
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

En son tv ile Sohbet Et

En son tv ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir