Namaz vakitleri —
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • Sonraki namaza kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. TCMB’nin enflasyon görünümü konusundaki iyimser duruşu erken bir faiz indiriminin habercisi olabilir.

TCMB’nin enflasyon görünümü konusundaki iyimser duruşu erken bir faiz indiriminin habercisi olabilir.

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TCMB bu toplantıda bizim 2025 enflasyon tahmininin %3 puan civarında artırılması gerektiği yönündeki görüşümüze karşın enflasyon tahminlerini değiştirmedi. Buna göre, TCMB’nin 3 yıllık enflasyon tahmin aralıkları şöyle şekilleniyor:2025 sonu: %24 (%19-29)2026 sonu: %12 (%6-18)2027 sonu: %8Serkan GönençlerTCMB’nin enflasyon görünümü konusundaki iyimser duruşu erken bir Faiz indiriminin habercisi olabilir. TCMB yaşanan kur gelişmelerine rağmen enflasyonun ana eğiliminde herhangi bir bozulma görmediklerini belirtiyor. Enflasyon tahminini revize etmemelerinin nedenini de kur geçişkenliğinin geçtiğimiz birkaç yıllık döneme göre azalmasıyla ve de Emtia fiyatlarındaki düşüşler ve iç talepte bekledikleri yavaşlamanın kur artışlarının etkisini dengelemesiyle açıklıyorlar.Enflasyonun ana eğilimi halihazırda sene sonunda %30’un biraz üzerinde bir enflasyona işaret ediyor olsa da, emtia fiyatlarının yardımı ve talep koşulları sayesinde enflasyonun tahmin aralıkları içinde kalacağına inanıyorlar.

Bu açıklamaları ve toplantıyı genel olarak değerlendirdiğimizde TCMB’nin enflasyon görünümü konusunda oldukça iyimser bir duruş sergilemeye çalıştığını, bunun da erken bir faiz indirimi sinyali olabileceğini değerlendiriyoruz.

TCMB’nin yeniden faiz indirim sürecini yeniden başlatabilmesi için döviz rezervlerinin yeniden iyileşme eğilimine girmesi (döviz talebinin azalması) ve de ortalama fonlama maliyetinin öncelikle politika faizi olan %46,0’ya yakınsaması gerekiyor. Bu konularda, son dönemde normalleşme emareleri gözlendiğini söyleyebiliriz. Şubat ortasından Nisan sonuna kadar 60 milyar $’a yakın gerileyen swap hariç net rezervler son 3 haftalık dönemde yaklaşık 14 milyar $ artmış görünüyor (22 Mayıs itibariyle).Ocak sonundan Nisan ortasına kadar 18 milyar $’a yakın artış kaydeden döviz cinsi mevduatlar ise son 1 ayda (16 Mayıs itibariyle) 1 milyar $ gibi sınırlı bir miktar da olsa gerileme kaydetti. Yurtdışı yerleşiklerin DİBS alımları ise son 2 haftada (16 Mayıs itibariyle) 2,8 milyar $’a ulaştı. Bu girişler rağmen, 19 Mart haftasından bu yana bakıldığında 6,5 milyar $’lık azalma gözlemleniyor.TCMB’nin döviz alımları piyasadaki TL likidite açığının gerilemesine ve TCMB’nin de fonlamasını daha rahat bir şekilde haftalık repoya kaydırmasına olanak sağlıyor. Bu sayede ortalama fonlama maliyeti de son günlerde %46,0’ya yakınsamış durumda. Şöyle ki, TCMB’nin APİ fonlama tutarı (sistemdeki likidite açığının) birkaç hafta önceki ortalama 600-700 milyar TL seviyelerden 30 milyar TL’lere kadar geriledi, ki döviz girişleri devam ettiği (ve de TCMB yeni sterilizasyon adımları açıklamadığı) takdirde, sistemde yakında yeniden TL likidite fazlası oluşabilir. Bu durumda, bankalararası gecelik faizler %46,0’nın da altında gerçekleşebilir.Özetle, TCMB’nin enflasyon görünümüne ilişkin biz göre iyimser değerlendirmelerini dikkate aldığımızda, döviz rezervlerine ilişkin olumlu trend bir süre daha sürdürülebilirse, TCMB’nin haziran ayındaki PPK toplantısında dahi faiz indirme eğiliminde olabileceğini düşünüyoruz.Piyasa şimdilik daha temkinli bir duruşla ilk faiz indirimini ağırlıklı olarak Temmuz’da bekliyor olsa da, önümüzdeki günlerde bu beklentilerin Haziran’a çekildiğini görebiliriz. Bu durum, dış koşullar da yardımcı olduğu taktirde, hisse senedi piyasasında yeniden bir yükseliş için de ana tetikleyici unsur olabilir. Faiz indirim beklentilerinin güçlenmesi Borsa İstanbul’a olumlu yansımasının yanında uzun vadeli tahvil faizlerinde de düşüşleri beraberinde getirebilir.
 
 

TCMB’nin enflasyon görünümü konusundaki iyimser duruşu erken bir faiz indiriminin habercisi olabilir.
0

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

En son tv ile Sohbet Et

En son tv ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir