• İmsak 06:50
  • Güneş 08:20
  • Öğle 13:19
  • İkindi 15:46
  • Akşam 18:07
  • Yatsı 19:32
  • SONRAKİ NAMAZA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - İstanbul
  1. Haberler
  2. Yerel haber
  3. Türkiye’de Çocuk Koruma Kalkanı Dönemi Başlıyor! 15 Yaş Altına Sosyal Medya Yasaklanıyor

Türkiye’de Çocuk Koruma Kalkanı Dönemi Başlıyor! 15 Yaş Altına Sosyal Medya Yasaklanıyor

featured
0
Paylaş

Küresel ölçekte Avustralya ve bazı Avrupa ülkelerinde hayata geçirilen dijital koruma kalkanlarının bir benzeri Türkiye’de de resmiyet kazanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 1,5 yıldır titizlikle yürütülen çocuklara sosyal medya yasağı ile ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 15 yaş altına yönelik sosyal medya düzenlemesini de içeren torba yasa taslağının detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARINA HESAP AÇMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Düzenleme; sosyal ağ sağlayıcılarına 15 yaşından küçük bireylere hizmet sunmama ve hesap açmama yükümlülüğü getiriyor. Bu düzenlemenin bir internet yasağı değil, çocukların gelişimini korumaya yönelik bir kısıtlama olduğunu belirten Bakan Göktaş, şu açıklamalarda bulundu: “Sosyal medya platformlarının çocuklarımızı ticari bir meta olarak kullanmasına izin vermememiz lazım. Bu duruma seyirci kalamayız. Biz 1,5 senedir bu konuya çalışıyoruz. Uzmanlar, akademisyenler, sosyal medya platformları, sivil toplum kuruluşları ve en önemlisi aileler ve bizzat çocuklarımız ile bu konuda çalışmalar yürüttük. 15 yaş altına yönelik sosyal medya düzenlemesini de içeren torba yasa taslağımızı bu ay sonunda Meclis’te ilgili komisyona sevk ediyoruz.”

DİJİTAL DÜNYADAKİ RİSKLERE KARŞI ÇOCUK KORUMA KALKANI

Düzenlemenin çocukların ruhsal sağlığını korumayı amaçladığını vurgulayan Bakan Göktaş, platformlara yüklenen sorumluluklara ilişkin şunları söyledi: “Sosyal medya platformlarına özellikle sorumluluk yüklemeyi hedefliyoruz. Sosyal ağ sağlayıcılarına 15 yaşından küçük çocuklara hiçbir şekilde hizmet sunmama ve hesap açmama yükümlülüğü getirilmesini, çocuklar zararlı içeriklere maruz kalmadan etkili filtreleme sistemlerinin kurulmasını öneriyoruz. Sosyal medya çocuklarda çok yoğun bir depresyon, anksiyete ve davranış bozukluğuna yol açıyor. Çetelerin çocuklara bazı sosyal medya platformları üzerinden ulaşarak onları suça sürüklediğini biliyoruz. Dolayısıyla bu düzenleme çocuk koruma kalkanının bir parçası olarak görülebilir.”

GELECEĞİN TEMİNATI ÇOCUKLAR KORUMA ALTINDA

Bakan Göktaş, devletin çocukları koruma yükümlülüğüne dikkat çekerek konuşmasını şöyle tamamladı: “Çocuklarımız dijital mecraların sunduğu imkanlardan yararlanırken, onların zihnini, ruhunu korumakla mükellefiz. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızı her türlü risk ve tehditten, zararlı içeriklerden korumak en önemli önceliğimizdir.”

HABER MERKEZİ-ANKARA


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.