
Ordu’nun Ünye ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen Yalı Kumsalı’nda yürüyüş yolunun genişletilmesinin Yalı Kumsalı’nı daraltarak özelliğinin bozulmasını çeşitli STK’lerin içinde yer aldığı Ünye Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne verdikleri dilekçeye gelen yanıtta haklılıklarının belgelendiğini belirterek, “Kıyı kenar kanununu çiğneyen hiçbir projeyi kabul etmiyoruz, Kıyılarımız doğal kalsın!” dendi.
Ünye Çevre Platformu, Ünye’de bulunan Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ve Ünye Belediyesi’ne Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden haklılıklarını belgeleyen yazıyı teslim ettiler.
Gelen yazının içeri hakkında bilgiyi içeren basın açıklaması yapan Ünye Çevre Platformu, konunun takipçisi olacaklarını belirttiler. Açıklamayı platform adına Avukat Emrah Duman yaptı.
Av. Emrah Duman açıklamasında Yalı Kumsalı’nın Ünyeliler için önemine vurgu yaparak, “Bugün burada Ünye’nin en değerli müşterek mekânlarından biri olan Yalı Kumsalı için bulunuyoruz. Buradayız, çünkü kıyılar sessizce betonlaştırılmak isteniyor. Buradayız,
çünkü kamuoyuna “kaldırım genişletme” olarak sunulan bir müdahale, aslında kıyı alanına yapılacak bir yapılaşma riskini barındırıyor. Buradayız, çünkü bu kente karşı sorumluluğumuz var.” dedi.
Dilekçemize verilen yanıt ihlali ortaya çıkardı
Duman, platform adına dilekçe veren Serap Ersöz’e Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Ordu İl Müdürlüğünden yanıt geldiğini belirterek, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonucunda hazırlanan resmî yazı bugün elimizdedir. Bu yazı açık, nettir ve yoruma yer bırakmamaktadır. “İnceleme yapılan alan, onaylı kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında, yani kıyı alanında kalmaktadır. Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest kullanımına açıktır. Kıyılarda hiçbir yapı yapılamaz. Kıyılara moloz dökülemez, beton dökülemez, doğal yapı bozulamaz.” Bu hükümler bizim yorumumuz değildir. Bu hükümler 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde açıkça yazmaktadır. İl Müdürlüğü de ayrıca şunları da açıkça ifade etmektedir: Kıyılarda yapılacak her türlü dolgu, yol, park, düzenleme ancak Bakanlık onaylı dolgu imar planı ile mümkündür. Bu plan olmadan yapılacak her uygulama mevzuata aykırıdır. Kıyılardaki denetim ve kontrol sorumluluğu belediyelere aittir. Yani bugün burada konuştuğumuz konu bir “niyet” meselesi değil, bir hukuk ve sorumluluk meselesidir. Bu Bakanlık yazısı hem Ordu Büyükşehir Belediyesine hem de Ünye Belediyesine resmî olarak iletilmiştir.” Diye konuştu.
Yeniden soruyoruz projeniz var mı?
İl Müdürlüğünden gelen yazıyı kanıt olduğunu belirten Duman, sorularını yönelterek, “O hâlde soruyoruz: Yalı Kahvesi Kumsalında bir proje var mıdır? Varsa bu proje hangi imar planına dayanmaktadır? Bakanlık onayı olmadan kıyıya müdahale edilecek midir? gizlenen bir uygulama mı söz konusudur?” diye sorarak platform olarak kararlılıklarını vurguladı.
Kaynak: Haber Merkezi
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.




