• İmsak 06:41
  • Güneş 08:14
  • Öğle 13:03
  • İkindi 15:22
  • Akşam 17:43
  • Yatsı 19:10
  • SONRAKİ NAMAZA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - İstanbul
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. YERLİ TEKSTİL SEKTÖRÜNE BÜYÜK BİR DARBE DAHA

YERLİ TEKSTİL SEKTÖRÜNE BÜYÜK BİR DARBE DAHA

featured
0
Paylaş

Okul Kıyafeti Üreticileri ve Satıcıları Federasyonu, 81 ildeki birçok üretici ve satıcıların katılımıyla Ankara da gerçekleştirdiği toplantıda, 06 Aralık 2024’te yayımlanan yeni okul kıyafeti yönetmeliğinin sektörde yarattığı sorunları masaya yatırdı. Toplantıda yapılan açıklamalarda, Türkiye’de yaklaşık 20 milyon öğrencinin okul kıyafeti ihtiyacının yerel üreticiler tarafından karşılandığı vurgulandı. Kumaşçı, kesimci, dikişçi, nakışçı, baskıcı ve iplikçi gibi paydaşlarla birlikte sektörün yaklaşık 3 milyon kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağladığı ifade edildi.

Yeni Yönetmelik Krizi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli üretime ve istihdama çok önem verdiğini ve çaba sarfettiğini belirten Federasyon yetkilileri, yönetmeliğin 3. maddesinde yer alan “kıyafet üzerinde okul arması bulunmaması, armaların okul tarafından sonradan ayrıca temin edilip diktirilmesi ” şartının, yerli üretime ve istihdama büyük zarar verdiğini dile getirdi.

150 milyon adet stok: Esnafın, önceki yönetmelikteki “kıyafetlerin en az 4 yıl giyilmesi” kuralına güvenerek hazırladığı armalı ürün stoklarının satılamaz hale geldiği belirtildi.

Velilere ek maliyet: Piyasada, okul arması işli kıyafetlerin daha uygun fiyatlara satılmasına rağmen,  Velilerin sonradan dikilecek  armalar için ortalama 250TL, dikim için ise 150 TL ödemek zorunda kalacağı, bunun da ailelere 400 TL ek yük getirdiği açıklandı.

Haksız rekabet: Düzenlemenin, üretimlerini yurtdışında yapan zincir mağazalara maliyet avantajı sağladığı, yerli üreticilerin ise iflas riskiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Marka Bağımlılığı: Ayrıca, büyük markaların kendi logolarıyla üretim yaparak öğrencileri marka bağımlılığına ve moda baskısına  yönelteceği bu durumun ise  yerel üreticilerin rekabet gücünü sıfırlayacağı  vurgulandı..

Çözüm Çağrısı

Federasyon, toplantı sonunda Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin den iki temel talep dile getirdi:

1. Stokların ekonomiye kazandırılması: 2013 genelgesindeki okul kıyafetlerinin en az  4 yıl giyilmesi zorunluluğu dikkate alınarak ,süresini doldurmamış okullarımızın hali hazırdaki kıyafetlerinin giyilmesine devam etmesi

 2. Arma uygulamasının esnetilmesi: Velilere logolu veya logosuz ürün satın alma tercihi bırakılarak hem mali yükün azaltılması hem de yerli üreticilerin korunması.

“Milli Servet Ziyan Olmasın”

Federasyon Başkanı İsmail Sadi Doğan, “Tamamı yerli malzeme ile üretilen ve milli servet niteliği taşıyan stoklarımızın ziyan olmaması için çözüm bekliyoruz. Yerel üretim ve istihdamın korunması, ülke ekonomisi için hayati önem taşıyor” dedi.


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.