
Avrupa kışa girerken enerji piyasalarında gözler doğal gaz depolarına çevrildi. AB ülkelerinin gaz depolarındaki doluluk oranı eylül ortasında yaklaşık yüzde 68 seviyesinde bulunuyor. Bu oran, son yıllardaki aynı dönemin gerisinde kalıyor. Avrupa’nın geçmiş yıllarda kışa daha yüksek stoklarla girmesi, bu yılki tabloyu daha kritik hale getiriyor. Özellikle kış aylarında tüketimin hızla artması halinde depolardaki gazın ne kadar süre yeteceği önem kazanıyor. Avrupa Komisyonu Enerjiden Sorumlu Komiseri Dan Jørgensen, AB ülkelerine gönderdiği mektupta enerji talebinin azaltılması ve gaz ile elektrik tüketiminin kontrol altında tutulması çağrısında bulundu.
KRİZ AVRUPA’YI DA VURUYOR
Brüksel’in uyarısının temelinde yalnızca depoların düşük olması değil, küresel gaz piyasasındaki arz sıkışıklığı da bulunuyor. Komisyon, mevcut durumda AB’nin gaz arz güvenliği açısından acil bir risk bulunmadığını belirtiyor. Ancak düşük stoklar nedeniyle kış hazırlığının yakından izlenmesi gerektiğini vurguluyor. Avrupa’nın bu kış karşı karşıya olduğu asıl sorunlardan biri de sıvılaştırılmış doğal gaz, yani LNG tedariki. Reuters’a göre de Avrupa, son yılların en düşük stok seviyelerinden biriyle kışa hazırlanırken LNG piyasasında da daha fazla rekabetle karşı karşıya.
GAZ FİYATI 70 EUROYU AŞTI
Avrupa’da doğal gaz fiyatları yaz aylarından bu yana sert biçimde yükseldi. Goldman Sachs’a göre Avrupa LNG fiyatı temmuzdan bu yana yaklaşık yüzde 70 artarak 21 Eylül itibarıyla megavatsaat başına 73 euro seviyesine çıktı. Banka, 2026’nın son çeyreğinde ortalama fiyatın yaklaşık 70 euro/MWh olabileceğini öngörüyor. Ancak piyasanın karşı karşıya olduğu risk daha yüksek fiyatlar. Goldman Sachs, Körfez’den LNG ihracatının toparlanmaması halinde kışın en yoğun dönemlerinde fiyatların 100 euro/MWh’nin üzerine çıkabileceği değerlendirmesinde bulunuyor.
2022’DEKİ TABLO TEKRARLANIR MI?
Avrupa’nın mevcut durumu, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında yaşanan 2022 enerji krizini yeniden gündeme getiriyor. Ancak Avrupa Komisyonu, bugünkü sistemin 2021-2022 döneminden önemli ölçüde farklı olduğunu ve LNG ithalat kapasitesinin arttığını belirtiyor. Komisyon ayrıca gaz talebinin önceki yıllara göre azaldığını ve arz kaynaklarının çeşitlendirildiğini vurguluyor.
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
