
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilerek yasalaşan torba yasa ile bazı meslek gruplarına getirilen yıllık sabit harç uygulaması, emlak sektöründe büyük bir yankı uyandırdı. Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, yaptığı yazılı açıklamada yeni düzenlemenin sektöre getireceği mali yükleri ve olası riskleri sıraladı.
EMLAK ESNAFININ SIRTI BÜKÜLÜYOR
Düzenleme kapsamında emlak işletmelerine büyükşehirlerde yıllık 40 bin TL, diğer illerde ise 20 bin TL harç yükümlülüğü getirildi. Bu rakamların sektörü ciddi biçimde zorlayacağını ifade eden Özgül, emlak esnafının zaten yüksek ilan bedelleri, kira giderleri ve aidatlarla mücadele ettiğini vurguladı. Özgül, “İlan bedelleri, yüksek kira giderleri, oda aidatları, sertifika ve munzam aidat masrafları emlak esnafının yükünü her geçen gün artırmaktadır. Buna rağmen üyelerimiz tüm belgeleriyle kayıtlı çalışmakta, vergisini ödemekte ve istihdam sağlamaktadır” dedi.
KAYIT DIŞI FAALİYETLER ARTABİLİR
Getirilen harcın özellikle küçük ölçekli işletmeleri kapanma riskiyle karşı karşıya bırakacağını savunan Ali Özgül, uygulamanın kayıtlı esnafı adeta cezalandırdığını ifade etti. Bu durumun kayıt dışı faaliyetleri teşvik edebileceğine dikkat çeken Özgül, “Bu uygulama, devlete vergi veren dürüst esnafa yeni bir mali yük getirmektedir. Aynı zamanda meslek mensuplarımızın ekonomik varlığını tehdit etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
ANAYASAL EŞİTLİK VURGUSU
Düzenlemenin Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu öne süren Malatya Emlakçılar Odası Başkanı, “Neden yalnızca birkaç meslek grubu bu ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya bırakılmıştır? Bu durum eşitlik ilkesini zedelemektedir” sorusunu yöneltti. Özgül, sektörde istikrarı bozacak bu uygulamanın bir an önce yürürlükten kaldırılması için yetkilileri göreve çağırdı.
KAYNAK: MHA
En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.




