1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Kripto varlık borsaları için SPK'ya başvuru süresi 30 Haziran'a uzatıldı

Kripto varlık borsaları için SPK'ya başvuru süresi 30 Haziran'a uzatıldı

Kripto varlık ekosistemini düzenleme çalışmaları, Türkiye'de kripto para borsalarının 30 Haziran'a kadar SPK'ya başvuru yapmasını zorunlu kılıyor.

0
Paylaş
Kripto varlık hizmeti sunanlar için son tarih: 30 Haziran

Kripto varlık ekosistemini düzenleme çalışmalar, geçen yıl “kripto para yasası” olarak da bilinen ilk düzenlemeyle başladı.

“Kripto para borsaları” olarak da bilinen kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (KVHS), faaliyette bulunabilmesi için 30 Haziran’a kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

Söz konusu düzenleme ile kripto varlık ekosistemi üzerinde, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkili kılındı.

İKİNCİL DÜZENLEMELER

İlk yasal çerçevenin ardından, bu yılın ilk çeyreğinde ise ikincil düzenlemeler olarak bilinen tebliğler, Resmi Gazete’de yayımlandı.

FAALİYETLERE DEVAM ETMEK İÇİN SPK’YA BAŞVURU ŞARTI GETİRİLDİ

Kripto para borsalarının kuruluş ve işleyiş süreçlerine ilişkin usul ve esasların belirlendiği bu tebliğlerde, kuruluşlara başvuru yapmaları için 30 Haziran’a kadar süre tanındı. Yapılan bu düzenlemelere göre, Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet sunmak isteyen kuruluşların faaliyette bulunabilmesi için SPK’ye başvuru yapmaları gerekiyor.

ASGARİ SERMAYE LİMİTİ

Tebliğlerde, borsaların asgari sermaye limiti 150 milyon lira, saklama kuruluşlarının ise 500 milyon lira olarak belirlenmişti. SPK’nin paylaştığı verilere göre şimdiye kadar 88 kuruluş, kripto varlık hizmet sağlayıcısı veya saklama kuruluşu olarak hizmet vermek için başvuruda bulunurken, 17 kuruluş ise SPK’ye faaliyette bulunmayacağına dair tasfiye beyanını iletti.

BANKALAR SAKLAMA KURULUŞU HİZMETİ SUNABİLİYOR

Yapılan düzenlemeler ile bankaların da kripto varlık saklama hizmetinde bulunabilmelerine imkan sağlanmıştı. Şimdiye kadar SPK’ye 5’ten fazla bankanın saklama kuruluşu için başvuruda bulunduğu görülüyor.

Yayımlanan tebliğlere göre, bankaların kripto varlık saklama hizmeti başvurusunun değerlendirilebilmesi için ise BDDK’nin uygun ön görüşü aranıyor.

BANKADA HESAP AÇILMALI

Bununla birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, müşterilere ait nakitler için bir bankada hesap açmış olması da gerekiyor.

SPK’nin faaliyette bulunanlar listesinde yer alanlar ile Tebliğin yayımı tarihinden önce başvuru yapmış olan platformların saklama altyapılarının, saklamaya ilişkin olarak belirlenen düzenlemelerle 30 Haziran tarihi itibarıyla uyumlu olması zorunluluğu da bulunuyor.

SPK, FAALİYET İZNİ İÇİN SÜREYİ UZATMAYA YETKİLİ

Tebliğlere göre, kuruluş için SPK’den izin alınmasını takiben 6 ay içinde faaliyet izni almak üzere başvurmayan kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, faaliyet izni alma hakkı düşüyor. Ancak Kurul gerekli görmesi halinde bu süreyi toplam 1 yılı aşmamak üzere uzatabiliyor.

GEREKLİLİKLER SADECE “YEREL BORSALARI” BAĞLIYOR

Söz konusu gerekliliklerin tamamı ise Türkiye’deki yerleşik kişilere yönelik hizmet sunacak kripto para borsalarını bağlıyor.

Türkiye’de yerleşiklere tanıtım, reklam ve pazarlama gibi faaliyetlerde bulunmayan, kişilerin tamamen kendi inisiyatifleri ile yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılardan aldıkları her türlü hizmetle bu kuruluşlar nezdinde açtıkları hesaplar ve işlemleri, düzenlemelerin kapsamı dışında tutuluyor.


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.