Namaz vakitleri —
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • Sonraki namaza kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. Sobessos Antik Kenti’nde Roma dönemine ait yapılar gün yüzüne çıkarıldı

Sobessos Antik Kenti’nde Roma dönemine ait yapılar gün yüzüne çıkarıldı

Sobessos Antik Kenti'nde 2002'den bu yana süren kazılarda, 4. yüzyıla ait Roma yapıları gün yüzüne çıkarıldı; bürokratlar, turizm açısından önemine dikkat çekti.

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sobessos Antik Kenti’nde 2002 yılından bu yana gerçekleştirilen kazı faaliyetleri kapsamında, mozaiklerle dekore edilmiş 4. yüzyıl Roma dönemine ait yapılar, hamam, konferans salonları, kaya mezarları, tandırlar ve diğer yerleşim alanları gün yüzüne çıkarılmıştır.

Kazı başkanı ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilsen Özdemir, Sobesos’un bölge turizmine önemli katkılar sağlayacağına diğer bilim insanları ile birlikte inandıklarını ifade etti.

Özdemir, alanın tamamen turizme açılmasıyla ziyaretçilerin Kapadokya’nın farklı bir yönünü keşfedebileceğini dile getirdi.

“NEVŞEHİR VE KAPADOKYA TARİHİNE IŞIK TUTACAK”

Kazının dikkatli bir şekilde yürütüldüğünü ve elde edilen parçaların kaydedilip korunduğunu belirten Özdemir, şu şekilde açıklamalarda bulundu:

“Kazı faaliyetinin uzun süreceği öngörülüyor. Genel bir bakışla değerlendirdiğimizde Nevşehir ve Kapadokya tarihine önemli katkılar sağlayacağı görülmektedir. Sobesos Antik Kenti’ni tüm Kapadokya içerisinde sıradışı kılan en belirgin özelliği, bölgeye yönelik turistik veya bilimsel bir bakış açısıyla, burada en dikkat çekici olan kayaç yapı içerisinde yer alan yerleşim biçimidir. Kamuya açık alanlar, sivil yapılar veya dini mimari en çok da kiliselerle gözlemlenir, ancak bölge genelinde Sobesos’un sahip olduğu şekilde bir şehirleşme tarzı ile sıkça karşılaşmayız. Böylece Sobesos, Niğde’deki Tyana veya Aksaray’daki Mokissos antik kentlerinden sonra, kırsal nitelikte olsa da bu bölgenin şehirleşme biçimini göstermesiyle özel bir konumda yer almakta, hatta Nevşehir bağlamında da burası tek bir örnek teşkil etmektedir.”

“GELECEK YILLARDA ÇOK DAHA GENİŞ ÇAPLI BİR ANTİK KENT YERLEŞİMİYLE KARŞILAŞABİLİRİZ”

Doç. Dr. Bilsen Özdemir, alandaki yüzey araştırmaları ve arkeolojik çalışmalarda Neolitik ve Tunç Çağı dönemine ait bulgularla da karşılaştıklarını, ileriki zamanlarda Roma döneminden daha eski insan yerleşimlerine dair kanıtlar da bulmayı umduklarını aktardı.

Antik kent hakkında mevcut bilgilerin ilerleyen çalışmalarla değişiklik gösterebileceğine dikkat çeken Özdemir, “Sınırları çok daha geniş olan farklı dönemlerde, çeşitli lokasyonlarda yerleşim içeren antik kalıntılarla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu açıdan belki gelecek yıllarda gördüğümüz Sobesos’tan çok daha kapsamlı bir antik kent yerleşimi ile karşılaşacağımızı belirtmek yanlış olmayacaktır” dedi.

15 bine yakın ziyaretçi ağırladı.

Ürgüp Müze Müdür Vekili Mehmet Öncü, Sobesos’ta aristokratlara ait olduğu düşünülen, mozaik taban çalışmalarıyla dikkat çeken villa alanının ücretsiz olarak ziyaret edilebildiğini, ancak düşük tanınırlığı nedeniyle yılda yaklaşık 15 bin ziyaretçi kabul edildiğini belirtti.

Öncü, antik kentin çevresindeki köylerde yapılan yüzey araştırmalarında seramik örnekleri bulunduğunu, bu durumun bilim insanlarının heyecanını artırdığını da sözlerine ekledi.

Sobessos Antik Kenti’nde Roma dönemine ait yapılar gün yüzüne çıkarıldı
0

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

En son tv ile Sohbet Et

En son tv ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir