Namaz vakitleri —
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • Sonraki namaza kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE

Şanlıurfa depremi sonrası uzmanlardan Bozova fayı değerlendirmesi

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verdiği bilgiye göre, merkez üssü Karaköprü olan 5,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, yerin 7,39 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi. Sarsıntı, Şanılurfa’nın yanı sıra Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Elazığ, Malatya ve Mardin’de de hissedildi. Deprem uzmanları depremi haberglobal.com’a değerlendirdi.

BOZOVA FAYI

Türkiye’de korkuya yol açan son depreme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş, sarsıntının Bozova Fayı’nın yaklaşık 18 kilometre kuzeydoğusunda meydana geldiğine dikkat çekti. Demirtaş, “Depremin olduğu alan MTA’nın diri fay haritasında belirgin bir fay olarak görünmüyor. Ancak Bozova’nın karşısında, Samsat yönünde haritada yer almayan fayların bulunduğu ve geçmişte de bu bölgede depremler meydana geldiği biliniyor. 2 Mart 2017’de Samsat’ta 5,5 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Son depremi Kandilli yaklaşık 5,8, AFAD ise 5,4 olarak açıkladı. Bana göre esas alınması gereken büyüklük 5,4. Bozova Fayı yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda ve çok parçalı bir yapı gösteriyor. Bu ölçekte bir deprem bölge açısından olağan dışı değil. Sarsıntının, Samsat’tan güneydoğu yönüne doğru devam eden fay sistemlerinden biri üzerinde meydana geldiğini değerlendiriyorum” dedi.

ORTA BÜYÜKLÜKTE DEPREM

Deprem uzmanı Haluk Eyidoğan: Her gün deprem oluyor. Bu da orta kuvvette, her yıl bölgede beklenen depremlerden biri. Depremin büyüklüğünü 5,1 olarak veren de var, 5,4 olarak veren de. Sanıyorum AFAD 5,4 olarak açıkladı. Orta büyüklükte bir deprem. Bölgeye baktığımız zaman, bu depremi yaratabilecek Bozova Fayı’nın bir kolu var. Merkezin kuzeyinde, Bozova Fayı üzerinde bir hareket meydana gelmiş olabilir. Bu depremin öncü olup olmadığını söylemenin imkânı yok. Bunun için herhangi bir ölçüm yöntemi bulunmuyor. Türkiye’de deprem coğrafyasında her zaman hazırlıklı olmak gerekir. Bu depremden ciddi bir hasar beklenmemesi lazım. Kırsal kesimde bazı hasarlar görülebilir belki ancak betonarme yapılarda ciddi bir hasar beklemiyoruz. Burası izlenen bir fay mı? Son MTA çalışmalarında 600’ün üzerinde fay tespit edildi. Bu faylar zaman zaman deprem üretebiliyor. Fayların çoğunun yerini biliyoruz.

SİSMİK HAREKET YARATMAZ

Deprem Bilimci Prof. Dr. M. Muhammed Yıldırım: Şanlıurfa‘da gerçekleşen deprem Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde, tahmin edilebilir ve beklenir bir depremdir. Ancak, bundan daha büyük bir deprem yaşanmayacaktır. Elimizdeki veriler ve ölçümler yalnızca Doğu Anadolu Fay Hattı için değil Türkiye’de hiçbir belirgin deprem kuşağında yakın dönemde büyük bir deprem olacağını işaret etmiyor. Şanlıurfa Depremi devamında 2023 Kahramanmaraş Depremleri’ne benzer bir sismik hareket yaratmaz. En çok artçıları bu akşam devam edecektir.


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Şanlıurfa depremi sonrası uzmanlardan Bozova fayı değerlendirmesi
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

En son tv ile Sohbet Et

En son tv ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir