Namaz vakitleri —
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • Sonraki namaza kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE

Yunanistan'ın yeni hava planı: Her F-35'e 5-6 İHA

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yunanistan, henüz F-35’leri ülkeye gelmeden Ege’deki hava gücünü değiştirecek yeni bir hazırlığa başladı. Atina’nın üzerinde çalıştığı plana göre F-35’ler gelecekte tek başına havalanmayacak; önlerinde keşif yapan, füze taşıyan ve gerektiğinde savaş uçağını korumak için riske atılabilecek jet motorlu insansız uçaklar görev yapacak. Her F-35’in 5-6 insansız savaş uçağını yönetmesinin planlanması, Ege ve Doğu Akdeniz’deki askeri denge açısından Ankara’nın da yakından takip ettiği yeni bir başlık anlamına geliyor.

HER F-35’E 5-6 İHA

Yunanistan son yıllarda Rafale, F-16 Viper ve F-35 hamleleriyle hava kuvvetlerini baştan aşağı yenilerken şimdi bu yapıya insansız savaş uçaklarını eklemeye hazırlanıyor. Açık kaynaklardan yansıyan bilgilere göre Yunan Hava Kuvvetleri, F-35’lerle birlikte uçacak jet motorlu insansız platformların tedariki üzerinde çalışıyor. Planın en dikkat çekici kısmı ise kurulmak istenen hava filosunun büyüklüğü. Yunanistan’ın alacağı 20 F-35’in her birinin gelecekte 5 ila 6 insansız savaş uçağını yönetmesi öngörülüyor. Böylece F-35 yalnızca hedefe giden bir savaş uçağı değil, çevresindeki insansız platformları yöneten havadaki bir komuta merkezi haline gelecek.
Bu araçların F-35’in önünden giderek hava sahasını taraması, hava-hava ve hava-yer füzeleri taşıması, tehditleri belirlemesi ve gerektiğinde milyonlarca dolarlık savaş uçağının yerine riske girmesi planlanıyor. Yunanistan’ın incelediği seçeneklerden biri Boeing tarafından geliştirilen MQ-28 Ghost Bat, diğeri ise Shield AI’ın geliştirmekte olduğu X-BAT. X-BAT için 2028-2029 takvimi üzerinde durulurken Atina’nın planlaması 2045’e kadar uzanıyor.

Atina'nın yeni hava planı, Türkiye'ye karşı çoklu filo düzeni - Resim : 1
Türkiye ise KAAN, KIZILELMA ve ANKA-III ile insanlı-insansız ortak harekât yapısına hazırlanıyor. Fotoğraf: AA

EGE’DE DENKLEM DEĞİŞİYOR

Türkiye açısından dikkat edilmesi gereken başlık yalnızca Yunanistan’ın F-35 sahibi olması değil. Asıl risk, düşük radar görünürlüğüne sahip F-35’lerin önüne insansız savaş uçaklarının çıkarılmasıyla oluşacak yeni yapı olarak değerlendiriliyor. Böyle bir senaryoda F-35 daha geride ve daha güvenli bölgede kalırken insansız araçlar keşif, hedef tespiti ve saldırı görevlerini üstlenebilecek. Hava savunma sistemlerinin karşısına aynı anda çok sayıda hedef çıkarılması, özellikle Ege gibi kısa mesafelerin bulunduğu dar bir coğrafyada reaksiyon süresini daha da önemli hale getireceği de belirtiliyor.

TÜRKİYE’NİN İHA KOZU

Ankara ise aynı dönemin hava savaşı anlayışına KIZILELMA ve ANKA-III ile hazırlanıyor. Türkiye’nin geliştirdiği bu platformların klasik SİHA’lardan farklı olarak daha hızlı, düşük görünürlüklü ve hava-hava görevlerinde kullanılabilecek şekilde tasarlanması dikkat çekiyor. Özellikle KIZILELMA’nın gelecekte insanlı savaş uçaklarıyla birlikte görev yapması, Türkiye açısından Yunanistan’ın kurmak istediği F-35-İHA mimarisine karşı en önemli projelerden biri olarak öne çıkıyor. Bu yapının diğer ayağında ise KAAN bulunuyor. Türkiye’nin hedefi yalnızca yeni bir savaş uçağını envantere sokmak değil; KAAN, KIZILELMA, ANKA-III ve modernize F-16’ların aynı harekat ağında birbirleriyle bilgi paylaşabildiği bir yapı oluşturmak.

F-16’LAR DA DEVREDE

Yunanistan tarafında F-35 tek başına ilerleyen bir proje değil. Atina, F-16 Block 50 uçaklarının Viper seviyesine çıkarılmasıyla Viper filosunu 100 uçağın üzerine taşımayı hedefliyor. Yunan Savunma Bakanlığı bu filonun Rafale ve F-35’lerle birlikte çalışacağını açıkça ortaya koyuyor. Yunanistan’ın 20 F-35A alımı kesinleşmiş durumda ve anlaşmada 20 uçaklık ek alım hakkı da bulunuyor. İlk uçakların 2028’de ABD’de teslim edilmesi öngörülürken, Andravida Üssü F-35 operasyonlarına hazırlanıyor.

ASIL SAVAŞ AĞLAR ARASINDA

Strasam Direktörü-Emekli Hava Pilot Tuğgeneral ise yeni denkleme ilişkin Haberglobal.com.’a şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde denklem yalnızca F-35 ile Kaan, Eutofighter ile Rafale ve yine F-16’lar üzerinden kurulmayacak. İnsanlı savaş uçakları ile insansız savaş uçaklarını bir arada bilhassa etkinlikle kullanabilen, sürü dron ve sadık kol uçucuları konseptlerini en iyi şekilde sahaya yansıtabilen taraf hava muharebelerinde durum üstünlüğünü kazanan taraf olacak. Ayrıca uzun menzilli seyir füzeleri, balistik füzeler, sofistike radarlar, SOJ dahil elektronik harp sistemleri ve hava savunma ağları iki taraf için de aynı anda devrede olacak. Atina’nın F-35’lerle beraber silahlı dronları da devreye sokma planı gerçekleşirse Yunanistan hava gücünü daha da güçlendirmiş olacak. Türkiye ise Eurofighter, KAAN, KIZILELMA, ANKA 3 hattını devreye almasıyla birlikte bölgesinde havada en güçlü ülke konumuna gelecektir.”


En Son Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Yunanistan'ın yeni hava planı: Her F-35'e 5-6 İHA
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

En Son Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

En son tv ile Sohbet Et

En son tv ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir